ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Virtuální univerzita třetího věku

V úterý 4. 2. 2014 od 9 hodin v Jihočeské vědecké knihovně, Lidická 1, bude zahájen cyklus přednášek Virtuální univerzity třetího věku s názvem "Evropské kulturní hodnoty".
Cena celkem 6 přednášek  je 420,- Kč. Úspěšní účastníci obdrží po ukončení  Pamětní listy.
Přednášky organizuje Klub Aktiv ve spolupráci s Jihočeskou vědeckou knihovnou a Českou zemědělskou univerzitou jako vzdělávací program Virtuální univerzita třetího věku.

Jste všichni srdečně zváni, můžete se přijít podívat nezávazně na první přednášku.

Další informace o přednáškách:


Přednášky Virtuální univerzity třetího věku probíhají prostřednictvím internetu. Garantem této výuky je Česká zemědělská univerzita v Praze. V Českých Budějovicích již třetím rokem organizuje VU3V Akademický klub třetího věku Aktiv, o.s., se sídlem DK Slávie (www.klubaktiv.cz).

V současné době kurzy probíhají v přednáškovém sále Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě. V zimním semestru se v KS České Budějovice kurzu „Michelangelo Buonarroti, život a dílo“ zúčastnilo přednášek 47 seniorů a všichni úspěšně kurz dokončili. 
Absolventi obdrží před zahájením dalšího kurzu s názvem „Evropské kulturní hodnoty“ v úterý 4.2.2014 Pamětní list.

Během studia se píší také eseje na dané téma (dobrovolně) a všichni účastníci ze všech konzultačních středisek mají možnost tyto eseje hodnotit. V uplynulém kurzu jako nejlepší esej na téma Michelangelo byla vyhodnocena esej Zdenky Roudenské z Hosína (KS České Budějovice) s názvem Mojžíšovy rohy.

Blahopřejeme, úspěch jednoho z nás je vždy povzbuzením pro ostatní.

V letošním roce čeká účastníky kurzů z KS České Budějovice ještě jedna radostná událost. Šestnáct absolventů bude mít úspěšně dokončených již 6 semestrů, a tak obdrží při slavnostním aktu (promoci U3V), který proběhne 13.5.2014 v aule ČZU v Praze, Osvědčení o absolvování VU3V.
Studium prostřednictvím VU3V je určeno široké veřejnosti a není pouze o tom, získávat nové poznatky.
Umožňuje také setkávání lidí stejné generace při plnohodnotně stráveném čase, zvyšování sebevědomí a získávání úcty nejen mezi přáteli, ale i v rodině.

Krásný příklad, co konkrétně studium přineslo dvěma seniorkám, popsala jedna z nich, paní Pavla: „Na začátku byla Virtuální univerzita kurz Hudební nástroje. Tam jsme obě chodily. Paní Jarku „oslovil“ někde flétnový koncert a rozhodla se učit na altovou flétnu, kterou si hned opatřila a domluvila si výuku. A protože se jí líbí dueta, vyzvala další účastnice virtuálních přednášek ke společnému hraní. Nikdo kromě mě neprojevil zájem. Ode mě to byla odvaha, protože jsem nikdy na žádný nástroj nehrála, ale paní Jarka mě přesvědčila, ať to zkusím. V šuplíku mi ležela minimálně třicet let flétna mojí dcery, našla jsem si noty „pro začátečníky – děti“ (nota g – Gustík, nota a – Anička, atd.) a začala jsem trénovat. A to denně a nejlépe dvakrát. Cvičení přináší plody. Už to není o „Aničce a Gustíkovi“, ale sem tam o béčkách a křížcích.
Koupila jsem si novou barokní sopránovou flétnu, domluvila si také výuku a s paní Jarkou hrajeme krátká dueta pro sopránovou a altovou flétnu. Samozřejmě, že to naše hraní není ještě dokonalé. Opakujeme místa, která nám nejdou, občas se samy sobě zasmějeme. A výsledek – baví nás to, uklidňuje a těší, že zkoušíme něco nového.“
Na přednášky se mohou hlásit občané nad 50 let a invalidní důchodci nad 18 let věku a každý je vítán.
Více o této formě studia na www.klubaktiv.cz/aktualni_kurz  
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
03.02.2014