ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Matějská pouť 2018 v Praze

24. února 2018 - 15. dubna 2018

Matějská pouť se koná v areálu Výstaviště Praha, kde na vás čekají tradiční i nové zahraniční atrakce. Pobavíte se na horské dráze, centrifuze, ve strašidelném zámku, domě smíchu, u střelnic, na kolotočích, houpačkách, skákacích hradech, houpacích lodích nebo na lochnesce.
Nejznámější a nejnavštěvovanější poutí v Česku je Matějská, pořádaná každoročně v jarních měsících v areálu pražského Výstaviště. Můžete tu vyzkoušet desítky domácích i zahraničních atrakcí. Po ukončení Matějské pouti bude návštěvníkům parku po celý zbytek sezóny k dispozici cca 22 atrakcí.

Mezi nejznámější patří rodinná horská dráha, obří ruské kolo, trojpatrový strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy. Samozřejmě nechybí stánky s rychlým občerstvením, obvyklým suvenýrem z Matějské pouti bývají orientální cukrovinky a perníková srdce.
 
Z historie a současnosti pouti:
Tradice Matějské pouti je v Národní knihovně archivovaná od roku 1595. Původně se konaly na Hanspaulce, ale plocha nestačila, a proto se stánky a kolotoče zvolna přesouvaly k Vítěznému náměstí a později k Hradčanské. V roce 1963 se přestěhovaly do sousedství Stromovky.

Matěj je patronem/ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Kolem apoštola Matěje se vyvinuly rozličné tradice. Ještě dnes je všude plno matějských poutí a dříve se razila i matějská mince. Také s počasím má Matěj co do činění, existuje pořekadlo Svatý Matěj ledy láme.
 
Znamená to, že tento den by měl být předzvěstí jara. U nás se dříve hojně ujal zvyk třást na sv. Matěje ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Kromě toho sloužila matějská noc k četným předpovědím. Tak například večer se vkládaly listy břečťanu do mísy s vodou. Když do rána některý list změkl, znamenalo to nemoc v rodině.
 
Součástí Matějské pouti samozřejmě nadále zůstávají i stálé atrakce - např. horská dráha nebo pětatřicetimetrové ruské kolo. Zároveň jsou pro vás po celém areálu připravena rychlá občerstvení, orientální cukrovinky, perníková srdce, hračky a mnoho dalších prodejních stánků. Tradičně proběhne v rámci Matějské pouti akce "Den pro zdravotně postižené děti a děti z dětských domovů a azylových domů". Tato akce je přístupna všem zdravotně postiženým návštěvníkům zdarma včetně doprovodného programu. Oprávněn vstup má osoba s označenou kartičkou nebo TP, ZTP, ZTP/P.
Redakce, Nadace Charty 77,
Nadace Charty 77,
31.01.2018