ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Nejúspěšnější policista je ten, který umí trestným činům předcházet

Nejúspěšnější policista je ten, který umí trestným činům předcházet
 
Rozhovor s kpt. PhDr. Soňou Svobodovou z Vyšší policejní školy a Střední policejní školy MVv Holešově – pracoviště Brno, která vás na našem webu v uplynulých týdnech prováděla v jedenácti dílech seriálu Pomáhat a chránit zranitelné nástrahami a bezpečnostními riziky seniorského věku (od kapesních krádeží, krádeží vloupáním, loupežných přepadení, přes podvody a jak se bránit podvodníkům, k prevenci vydírání, úmyslnému ublížení na zdraví, týrání a domácímu násilí, tísňovým linkám a bezpečnosti v dopravě).
 
Proč jste si vybrala jako své profesní téma právě pomoc našim snadno zranitelným spoluobčanům a jejich ochranu?
      Z policejní práce jsem ochutnala činnosti na pracovištích: kontrolním a stížnostním, dále na operačním středisku (tísňová linka) a řadu let (tedy přesně 5,5 roku) se také věnovala práci na preventivně informačním oddělení (oblast tisku a prevence kriminality). Poslední jmenované pracoviště mě skutečně chytlo za srdce a práce zde byla pro mne skutečným koníčkem a často také výzvou.
V roce 2010 jsem přešla na policejní školu do pozice učitelky pořádkové služby ale i dalších zajímavých předmětů. Jako hlavní cíl své práce vnímám to, že policisté, které učím, budou kvalitně připraveni do výkonu. Rovněž se snažím, aby chápali, že „nejúspěšnější policista je ten, kterému se v rajónu žádné závažné skutky nedějí – ten umí činům účinně předcházet“. A to je také mojí hlavní filosofií. Z ní lze také snadno definovat potenciální oběti – nejzranitelnější občany. Z mého pohledu jsou nejpotřebnějšími právě senioři a osoby s různými handicapy (například nevidomí, osoby upoutané na vozíček či neslyšící) a u některých skutků také malé děti.
 
Zvláště se věnujete prevenci při práci se seniory – čím vás právě tato oblast přitahuje?
      Kulturní národy se nebojí řídit pravidlem: „řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek“. A mně připadá naprosto správné a etické, že nejen policisté a zástupci nevládních a neziskových organizací mají pomáhat starší generaci. Je to povinnost celé společnosti. Podle toho poznáte kulturnost a vyspělost jednotlivých zemí.
      Druhým důvodem je to, že hluboce opovrhuji hyenami, které útočí na ty nejslabší občany. Přepadají a mrzačí staré lidi, kteří se nemohou účinně bránit. Snad je moje práce s potenciálními oběťmi přínosem pro policisty, kteří chytají právě ony zbabělé útočníky, podvodníky a ubohé zloděje.
 
Co konkrétně pro seniory vytváříte?
      Od roku 2007 (2007–2010) jsme realizovali v týmu Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje projekt, jež byl nazván „Senioři sobě“. Díky zajímavé myšlence i způsobu šíření prevence se tak z města Brna a okolí dostal projekt do celého Jihomoravského kraje (za podpory Magistrátu města Brna a Jihomoravského krajského úřadu) a následně projekt převzali policisté ve 23 okresech České republiky (převážně na Karlovarsku, Hradecku, Pardubicku a Olomoucku).
      Při výrobě různých preventivních materiálů jsme vždy na našem pracovišti pamatovali na reflexní prvky pro seniory, reflexní nákupní tašky. Zajišťovali jsme také letáčky a informace včetně různých preventivních filmů pro seniory (prevence kapesních krádeží, prevence krádeží v obchodech, jak se chovat po dopravní nehodě).
      Na podzim roku 2010 jsem byla požádána lotyšskými policisty prostřednictvím nevládní organizace Otevřená společnost,.o.p.s., abych prezentovala některé preventivní projekty v městě Liepaja. Zde startovali policisté nový způsob práce se zaměřením na občany. A následně v roce 2011 jsem již byla pozvána, abych na mezinárodní konferenci policejních sborů CEPOL v lotyšském hlavním městě Riga prezentovala právě projekt „Senioři sobě“, který zaujal zástupce 10 členských zemí EU.
      V roce 2011 jsem v rámci preventivního působení zajistila společně s kolegy – právníky vydání publikace (za finanční podpory Magistrátu města Brna) určené převážně seniorům s názvem INFORMACE pro oznamovatele, poškozeného a svědka v trestním řízení.
      Od roku 2010 do současnosti aktivně podporuji a účastním se úspěšného projektu „Senior akademie“, který organizují kolegové strážníci Městské policie Brno. Jsem velmi ráda, že zde mohu přednášet problematiku „Pátrání po osobách a věcech“, kde se společně se seniory učíme, co policisté pro svoji práci potřebují a jak nejlépe popsat pachatele, vozidla, jak si zajistit cennosti v bytě (například obrazy, sochy) a také společně skládáme portrét osoby – takzvaný IDENTIKIT (obraz podoby sestavený z jednotlivých částí obličeje na základě popisu).  Letos jsem dostala důvěru a budu se též věnovat oblasti psychologie vztahů.
 
Chystáte nějaké nové seniorské projekty?
      Moc se těším na novou podobu projektu, který je určitým pokračováním projektu „Senioři sobě“ a je ve fázi příprav. Zatím si jej ale nechám pro sebe. Je to však projekt velmi atraktivní a zábavný, budete určitě mezi prvními, kteří se vše dozvíte. Věřím, že se nám povede projekt odstartovat nejpozději v roce 2014. V našem projektu nejsou v hlavní roli organizátoři – tedy Vyšší a střední policejní škola MV v Holešově – pracoviště Brno, Jihomoravský krajský úřad, Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje, ale kurýři prevence z řad vitálních a ochotných seniorů, jež nám pomohou oslovit ty nejzranitelnější, tedy přestárlé, nemocné a izolované občany. To jsou skuteční hrdinové projektu.
      Jak jsem již uvedla, čeká mě nový úkol v projektu „Senior akademie“ (organizátor MP Brno). Připravuji speciální přednášku s diskusí, kde společně s publikem otevřeme vybrané závažné policejní případy. Na nich se budeme snažit odpovědět na otázky, jaké konflikty mohly seniory dovést až k závažným skutkům, jakými je například pokus vraždy.
 
Lze stručně popsat , čím jsou pro Policii ČR senioři důležitou skupinou?
      Mohu hovořit pouze za sebe, nikoliv za celou policii. Senioři pro nás nejsou jen oběťmi nebo pachateli, ale také často těmi občany, kteří nejsou neteční k tomu, co se děje okolo nich. Málokdo například ví, že oznamovatelé, kteří dopomohli k dopadení pachatelů vloupání do vozidel, do chat a rekreačních objektů, byli v řadě případů právě všímaví a zodpovědní senioři. A ještě nějaké to číslo na závěr. Když jsem hovořila o tom, že si policisté nesmírně váží spolupráce se staršími občany hlavně oblasti prevence kriminality, tak stojí za zmínku, že v roce 2009 s námi spolupracovalo 150 kurýrů – seniorů. Ti nám pomohli proškolit a informovat přes 2500 dalších seniorů, z nichž 11 oslovených bylo ve věkové kategorii 95-104 let.Je tedy nezpochybnitelné, že 150 kurýrů prevence (dobrovolníků) oslovilo určitě více občanů, než by oslovilo 9 policistů preventistů, kteří v rámci okresů Jihomoravského kraje tenkrát působili. Senioři, jste pro nás moc důležití! Víc očí víc vidí!
 
 
 
Jaké jsou konkrétní výsledky práce policie se seniory v Jihomoravském kraji, ve kterém působíte?
      Navážu opět na projekt, kde spolupracovali senioři s policisty. Kromě preventivních doporučení, videoprojekce, reflexních polepů, jež byly distribuovány na správná místa, se dozvěděla policie a krajský úřad také řadu naprosto zásadních informací. Například to, že kukátka na dveřích je nutné převrtat a umístit níže, že lidé by pro svoji bezpečnost přivítali řetízky na dveře atd. Díky dotazníkům, které kurýři se seniory vyplnili, se podařilo zjistit řadu rizikových faktorů, které mohou přispívat k tomu, že jsou senioři snadnou obětí. Za konkrétní výstup tedy lze považovat instalaci stovek řetízků a přeinstalování nebo novou instalaci kukátek na dveře bytů seniorů. 
      Přidanou hodnotou projektu bylo to, že kurýři – senioři měli skvělý pocit, že jsou pro naši společnost užiteční a že jejich práce má smysl. 
 
O seniorech se často říká, že je to skupina, která má někdy pocitově a náladou blízko k dětem, dovedou Vás ještě něčím překvapit? Vzpomněla byste si ze své praxe na nějakou úsměvnou „srážku“ se seniory?
      Jedna skutečnost je nepopiratelná (možná proto jsou senioři a děti někdy přirovnáváni): miluji jejich spontánnost, upřímnost a je radost pro seniory přednášet, jsou úžasnými studenty – posluchači.
      Za úsměvnou považuji historku z posledního slavnostního vyřazení absolventů Senior akademie. Vyřazení probíhalo ve slavnostní atmosféře v nádherných prostorách Sněmovního sálu brněnské radnice a proběhlo letos v polovině dubna.  Po ceremoniálu mě oslovila velmi sympatická a elegantně oblečená absolventka – seniorka. Při hovoru na téma prevence kriminality mě požádala o vizitku. Tu jsem jí ochotně poskytla. Následně mi tato dáma vysvětlila, že pro její bezpečnost a bezpečnost dalších spolužaček (kamarádek) vdov by bylo ideální zorganizovat nějaký taneční večer, kde by se tyto dámy bezpečně seznámily s našimi policejními veterány, kteří by je chránili a předešlo by se tak riziku seznámení s podvodníky či sňatkovými podvodníky. Jednalo se o zajímavý výklad pojmu „Pomáhat a chránit“, nicméně musela jsem paní upozornit, že většina našich policejních veteránů a rehabilitovaných policistůveteránů jsou šťastně ženatí muži.
 
 
 
Kdo je Soňa Svobodová?
  • Vrchní komisařka kpt. PhDr. Soňa Svobodová se narodila v Brně, zde také většinu života působí. Je vdaná a má dvě dospělé děti.
  • Vystudovala hotelovou školu, na Masarykově univerzitě Brno vystudovala obor sociální pedagogika, kde získala magisterský titul a následně si rozšířila na Univerzitě Komenského v Bratislavě obor o oblast sociální práce a získala titul PhDr.
  • Pracovala v oblasti gastronomie, v hotelovém školství, v obchodní sféře a jako manažerka v nadnárodní společnosti věnující se speciálním potravinám – oblast dětské, kojenecké a enterální výživy.
  • V roce 2003 přešla do policie, kam přinesla řadu neotřelých a originálních nápadů a projektů jakými byla například tísňová linka SMS zpráv pro neslyšící a nebo ON-LINE tlumočení do znakové řeči... Značnou část své práce věnovala také oblastem prevence zaměřené na mládež a také na problematiku domácího násilí. Stála také po boku skvělých kolegů z nevládních a neziskových organizací věnujících se sociálně vyloučeným lokalitám a pracovala tedy i na romské problematice. V Brně spolupracovala především na projektu asistentů prevence kriminality s Drom, romským střediskem.
  • Od roku 2010 je členkou rady prevence města Brna.
  • Má kladný vztah ke sportu, a tak vytvořila ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou tříletý projekt „Cvičíme s 211“, který byl zaměřen genderově a podpořil zdravý životní styl zaměstnanců a policistů uvnitř policejní školy.
  • Když je chvilka času, tak se věnuje běhu, ráda chodí do lesa a velmi ráda vaří. Je držitelkou 9 medailí z toho 2 jsou z gastronomie.
  • Od září společně s dalšími partnery Jihomoravského kraje podporuje SenSen projekt „Druhý život dětské knihy“ a za policejní školu bude tak vybírat knihy od dobrovolných dárců.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
03.09.2013