ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Návrh na změnu valorizace starobních důchodů

Z klubu senzačních seniorů v Poděbradech nám zaslali text návrhu na změnu valorizace starobních důchodů. Seznamte se s jeho vizemi a nápady.
Souhlasíte s nimi? Nebo jste proti?
Budeme moc rádi, když nám pod text aktuality, do prostoru pro komentáře, napíšete svůj názor. 


"V době, kdy ještě byl ministrem financí Miroslav Kalousek, byla provedena velmi směšná a necitlivá valorizace starobních důchodů. U některých seniorů ta finanční částka činila často jen desítky korun. Velice mne to tenkrát rozčílilo a rozhodnutí pana ministra Kalouska jsem já a většina seniorů vnímala jako výsměch. To nám mělo přispět k důstojnému stáří?
Spolu s manželem jsme promysleli jiný návrh a ten jsme předali předsedovi poslanecké sněmovny panu Janu Hamáčkovi. Dostalo se nám pak písemné odpovědi od předsedkyně podvýboru výboru pro sociálněpojistné systémy a důchodovou reformu, poslankyně bc. Zuzany Kailové, členky petičního výboru. 
Podstatou našeho návrhu byla myšlenka, že když stanovení důchodu se opírá o princip zásluhovosti, valorizace by měla respektovat hledisko sociální. Konkrétně – valorizace starobních důchodů by měla být pro všechny seniory stejná v korunách, ne v procentech.
Paní poslankyně Kailová nám dlouhým dopisem vysvětlila, proč to nejde (zákony, nález Ústavního soudu). My jsme kontrovali argumentem, že poslanci mají v popisu práce tvořit takové zákony, které pamatují i na sociálně slabé seniory, a měnit zákony, které se projeví jako sociálně necitlivé. Poslanci jsou zákonodárci. Na tuto námitku už nám nikdo neodpověděl.
Podobná iniciativa jako v Poděbradech vznikla i v Jihlavě. Domníváme se, že náš i jihlavský návrh může dojít naplnění, když ho podpoří co nejvíce seniorů a občanů vůbec, seženou pod něj co nejvíce podpisů a pošlou rovněž  předsedovi poslanecké sněmovny.
Připojujeme se k petici poděbradských a jihlavských seniorů  ohledně valorizace  důchodů a posíláme podpisy občanů, které petici podporují a souhlasí s ní. Celé jméno, rok narození, adresa bydliště, a podpis. Abych s touto infomací mohla dál pracovat. Bylo by  dobré kdybyste mi poslali informaci kolik podpisů jste nasbírali. Následující texty obsahují všechna jednání v podrobnější formě.Touto záležitostí se současně zabývá i časopis Doba seniorů."

Jitka Bubeníková, Poděbrady, autorka návrhu.

-----

V časopise Doba seniorů č.7/X ročník, červenec 2014, str. 14 byl uveřejněn tento text:

Valorizace penzí
V šestém čísle DS jsem si s velkým zájmem přečetla o úsilí Rady seniorů v Jihlavě změnit způsob valorizace starobních důchodů. Myšlenka jihlavských seniorů se zcela shoduje s naším pohledem na věc, který jsme vyjádřili v dopise PSPČR a o němž jsme jednali osobně s předsedou Janem Hamáčkem 11.3.2014. Tomu jsme předali náš podnět i písemně. V Poděbradech návrh změny valorizace vzešel ze ZO SPCCH (Svaz postižených civilizačními chorobami).
Setkání s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem se zúčastnila i předsedkyně ZO SPCCH Poděbrady Ivana Tomková a bývalý poslanec Slávek Vomáčko.
Návrh změny Valorizace podepsalo 200 seniorů ze ZO SPCCH a kladně se k němu vyjádřila i Rada seniorů v Poděbradech.
15.4. nám odpověděla poslankyně Zuzana Kailová z petičního výboru PSPČR. V podstatě nás přesvědčovala, že náš návrh je nereálný, protože není v souladu s příslušnými zákony a nálezy Ústavního soudu. Já jsem obratem poznamenala, že zákonodárci jsou od toho, aby tvořili zákony, a když je to třeba, je také měnili.
Na tuto námitku mi už paní poslankyně neodpověděla.
Nakonec to podstatné: To, že se změnou valorizace zabývali senioři v Jihlavě a Poděbradech, nepovažuji za náhodné. Je pravděpodobné, že na stejnou věc myslí senioři i v dalších městech ČR a bylo by vhodné, kdyby se tribunou těchto názorů stal právě časopis Doba seniorů. Vyzývám všechny seniorské organizace, aby se k věci vyjádřily.
Jitka Bubeníková, Poděbrady

Pozn. redakce  (časopisu Doba seniorů): Pro úplnost zveřejňujeme i dopis skupiny poděbradských seniorů, který zaslali předsedovi Poslanecké sněmovny PČR Janu Hamáčkovi a předsedovi výboru pro sociální politiku Jaroslavu Zavadilovi. Byl připojen k dopisu paní Bubeníkové a má toto znění:

„Není to tak dlouho, co jsme dostali „přidáno“ k důchodu významné částky v rozsahu cca 30-50 Kč. To víte, že jásáme, každá koruna dobrá! Nevíme ani komu máme za tak významné zvýšení životní úrovně poděkovat. Panu exministru financí Kalouskovi? Možná i celé bývalé poslanecké sněmovně.
Ale takhle „rozfrcat“ státní peníze, není to škoda? Kdyby se ta celková suma rozdělila mezi poslance, mohli z toho po rozpuštění sněmovny nějakou dobu žít. Takhle možná někteří nuzují.
Nyní už vážně: Ty „přídavky“ k důchodu považujeme za výsměch a projev nebývalé arogance.  Obáváme se, že jen organizace na důchodovém úřadě, poštovné apod. pohltila kdovíjakou sumu peněz. Stálo to vůbec za to?
A jakou to vyvolalo odezvu v obci seniorů!? Bezmocný vztek a pocit ponížení za ten „milodar“.
Na závěr našeho dopisu nové sněmovně předkládáme úvahu a návrh:
Považujeme za spravedlivé, že důchody jsou odstupňovány dle „zásluhovosti“.
Tedy odvozeny od platů před započetím důchodového nároku. Ale navrhujeme, aby valorizace důchodů probíhala podle sociálního hlediska. Můžete se poučit v sousedním Slovensku. Když „zásluhovost“ je zohledněna při výpočtu základního důchodu, valorizace by měla zohlednit hledisko sociální. Konkrétně: Při valorizaci vyplatit všem stejnou částku a to v Kč, nikoliv v procentech. Pokud se máme cítit jako v sociálním státě. Prosíme pana předsedu sněmovny Jana Hamáčka, předsedkyni výboru pro sociální politiku a nakonec všechny poslance a senátory, aby se s naším podnětem seznámili a aby pro náš návrh hlasovali. Budeme si to pamatovat do příštích voleb.“
K dopisu byla připojena listina s podpisy a plnými adresami signatářů.
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
14.07.2014