ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Porozumějme hlouběji sami sobě a druhým lidem prostřednictvím rukopisu

 

Setkání s grafoložkou Blankou Pevnou, které se uskutečnilo v Seumeho kapli patřilo k těm nejzajímavějším počinům, které se v rámci klubu již uskutečnily. Ti, kdo na něm byli přítomni mi jistě dají za pravdu. Koneckonců, co může být záhadnějšího než lidská psyché, kterou ještě žádný vědec neprozkoumal do té míry, aby mohl říci „už není nic co bych nevěděl.“ Oproti tendenčnímu sloganu „nikdy neříkej nikdy,“ si v tomto případě troufnu tvrdit s jistotou, že takováto situace opravdu nikdy nenastane. Tedy za předpokladu, že člověk nebude zasahovat přírodě do kompetencí a  lidský genom zůstane zachován ve své původní formě, to je, že se např. genové inženýrství nevymkne kontrole a nespustí nějakou cílenou globální unifikaci lidského druhu. Raději věřme, že něco takového není možné uskutečnit a že to jsou jen poplašné konspirační teorie z oblasti sci-fi. Pryč od takovýchto extrémních scénářů a zpátky k tématu.

Jak nám bylo vysvětleno, grafologie vychází z premisy, že každý člověk je originál a stejně jako neexistuje identický otisk palce, neexistuje ani stejné písmo. V našem rukopisu se totiž odrazí celá osobnost ve své jedinečnosti, a žádná retuš není možná, i kdyby se o to člověk nakrásně snažil. Osobnostní podstata se totiž vymyká jakékoli permanentní sebekontrole a vždycky se dostane na povrch.

Svého času jsem si zvyšovala svoji počítačovou gramotnost a dost mě šokovala nápadná analogie mezi fungováním počítače a člověka. Od té doby jsem toho názoru, že jsme z velké části chodící živé počítače. Jen si to představte:

V PC naběhne primárně individuální BIOS program, a na něj teprve navazuje vlastní operační systém a až na tohle se roubují aplikační programy, které si coby uživatel pořídíme podle naší potřeby. Bios a operační program pracují na základě přednastavené konfigurace. To s čím jdeme na svět - naše genetické předpoklady, naše DNA - jsou také takový BIOS, který spustí operační program. Co se týká jeho nastavení – základní konfigurací je podle mě všechno, co nám je v dětství a v dospívání vloženo do hlavy jako podmínka naší existence na tomto světě (např.direktiva nesahat na rozpálená kamna) – je to vlastně jakási matrice našeho života a ty zbývající programové aplikace (tj. získané zkušenosti a chování) si cestou posbíráme sami, když jsou ovšem kompatibilní s těmi našimi základními softwary. Rozpoznat a překonat v sobě nekorektní nebo vyloženě škodlivé programy, které se vloudí mezi ty prospěšné, je docela fuška. Stačí různá traumata a deformace s tím spojené, které musíme zpracovat. Někdy to znamená rozdrásat si svůj vnitřní svět do krve. Viditelné, avšak zahojené jizvy jsou vlastně úspěch. Snad největší komplikací jsou naše emoce – řečeno počítačovým žargonem, takové „aplikační mrchy.“ :-)). A hádejte, co je na takových aplikacích nejkrásnější? No přece, že jich člověk může spustit paralelně daleko větší počet než počítač  – ale stejně jako u počítače, i u nás bývá zpravidla jedna  v popředí a ostatní běží na pozadí. To, že se procesoru (nebo snad srdci?) někdy nepodaří mezi nimi správně těkat a spadne celý operační systém, už snad nebudu ani psát :-)), protože kolapsy opravdu nechci přivolávat. Ale malý podotek si neodpustím ve vztahu k harddisku, který symbolizuje náš mozek - naši databázi – to už je vůbec nedokonalost sama pro sebe – co tam nevložíš, to tam prostě není :-)) a zbytek obsahu ani  neumíme používat.

No a  písmo je vlastně náš otisk – tak věrný a přesný, že o nás vypovídá spoustu informací – často i to, co sami o sobě nevíme nebo co prostě skrýváme. Ovšem jedině opravdu dobrý grafolog dokáže posoudit naši osobnost komplexně a objektivně, tj. naše vlastnosti, naturel, nadání, dispozice, emoce, nálady, rozpoložení atd.atd. A vlastně i duši, i když je to pro materialisty pojem trochu imaginární, ale jak bychom se koneckonců jinak odlišovali od obyčejného počítače, kdybychom ji doopravdy neměli? :-)))

Grafologie úzce souvisí s psychologií. U obou lze však jen těžko objektivně posoudit míru jejich přesnosti, a proto je odborná erudice člověka, do jehož rukou se rozhodnete svěřit, opravdu velmi důležitá. Neboli, je mnoho povolaných, málo vyvolených. Paní Blanka Pevná se grafologií zabývá dlouhé roky, patří ke kapacitám v oboru, tudíž se nám dostalo vysoce kvalifikovaného poučení o této zajímavé metodě. A my jsme byli opravdu rádi, že jsme ji mohli mezi námi přivítat, zvlášť když přednášku pro nás obětavě uskutečnila bezprostředně před odletem na dovolenou. Nemluvě o tom, že ještě našla čas na individuální konzultace s některými z nás.

Pro ilustraci a osvěžení paměti uvádíme ve fotogalerii i názorné ukázky z přednášky.

P.S. Jedna dobrá zpráva na závěr – naše velká podporovatelka Libuška je čerstvou a šťastnou prababičkou – gratulujeme :-))

 

Autor: Dana Marková

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
26.07.2014