ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

přehled činnosti 2012

přehled činnosti 2012

ZO SPCCH Poděbrady -zpráva o činnosti za rok 2012

Členská schůze byla v tomto roce pouze 3x,bylo to z důvodu malé místnosti na velkou členskou základnu, t.j. 370 členů k 31.12. 2012. Výbor organizace proto svolával před každou velkou akcí organizační a informační schůzky do Pentagonu, kam se vejde max. 80 členů.
Výborové schůze se konaly minimálně 1x za měsíc, v případě potřeby ale i 3x za měsíc. Schůze projednávala jednotlivé body předem připraveného programu,za účasti všech členů výboru a účasti aktivistů,kteří pomáhali a zapojovali se do práce výboru bez práva hlasování. Na jednání výboru se členové i nečlenové omlouvali pouze v případě nemoci,operace,úrazu a lék. ošetření. Neúčast nebylo třeba řešit.
Pro program ZO SPCCH byl závazný plán práce,doplněný o nové akce jako nabídka kina,divadla, či zájezdu. Program všech pravidelných cvičení a cvičení v bazénu byl obohacen o samostatné cvičení a cvičení v bazénu pro muže. Celkem v roce 2012 cvičilo téměř 200 členů na židlích a sálech a cvičení v bazénu se zúčastnilo 160 osob v šestnácti skupinách. Cvičilo se v DDM,v Libici a v Pentagonu . Členové cvičení v sálu dostali příspěvek 200,- Kč / rok, v bazénu 300,- Kč / rok s podmínkou zaplacení čl. příspěvku a průběžného cvičení po celý rok.
Ostatní kroužky plnily svůj naplánovaný program ke spokojenosti svých členů. Pěvecký kroužek několikrát vystupoval v rámci města Poděbrad a taneční kroužek representoval v rámci regionu a účastnil se i vystoupení v Praze. V rámci rozpočtu,snažil se výbor platit cestovné na vystoupení a hradil dle požadavku jednotlivých kroužků i náklady na různé potřeby.
V minulém roce jsme uspořádali první ročník Akademie seniorů a v deseti lekcích s různými lektory probrali historií Poděbrad,slavné rodáky,historické budovy,archeologické nálezy, poděbradské zvony, i organizace a spolky,školy i lázně. Lektoři byli hrazeni z dotační položky na "Akci", kterou jsme získali od města Poděbrad. Zároveň se vybíral poplatek 100,- Kč od účastníků. V závěru akce v listopadu jsme zorganizovali příjemné zakončení prvního ročníku ve slavnostní síni města Poděbrad. Tohoto závěru se účastnil i starosta města Dr. Langr. Při jednotlivých akcích se podávala káva a čaj,při závěru byla předána kytička,pamětní list a malé občerstvení.
Rovněž bohatá byla i zájezdová aktivita. Na jaře dvakrát opakovaný zájezd do Telče a ZOO Jihlava. V květnu třídenní zájezd cyklistů do Českého ráje,v červnu pětidenní zájezd do Beskyd,začátkem září týdenní zájezd do Jeseníků a koncem září pětidenní zájezd na Šumavu. V říjnu proběhl jeden výlet na Kopidlenský kvítek vlakem a autobusový zájezd do zoo Praha. V závěru roku jsme navštívili autobusem německé město Řezno. Myslím, že není třeba tyto zájezdy podrobně rozebírat. Všechny byly vzhledem k horšímu typu ubytování cenově dostupné,všechny byly moc krásné a budeme na ně dlouho vzpomínat. Nejvíce ale budeme v souvislosti se zájezdy vzpomínat na organizaci programu a obsahovou náplň,vědomosti a přístup nové vedoucí zájezdů paní Libuše Hladinové. OO pro naše členy zorganizovala dva rekondiční pobyty v Jeseníkách a v Rokytnici.
Mezi úspěšné akce patří i dvě burzy oblečení,uskutečněné v minulém roce ve prospěch Diakonie Broumov. Také akce SENSEN -" Druhá šance pro dětskou knihu" se povedla. Před vánoci jsme předali do speciální školy v Poděbradech - bažantnici celkem 80 dětských knížek,které doma většinou leží a udělaly radost dětem z rodin sociálně slabších. Mezi veřejně prospěšné akce řadíme i brigádu na úklidu lesoparku v Poděbradech. Ráda bych vás požádala v souvislosti s touto pravidelnou akcí o účast. Vím,že většina z nás je nemocná,ale všechny kdo chodí cvičit se mohou sehnout pro roští sebrat v rukavicích papír nebo pomoci při hrabání v přírodě. Nemluvím teď k těm co nemohou,ale k těm, co se rádi hlásí na akce s příspěvkem města Poděbrad,ale dát něco zpět městu nepovažují za svoji povinnost. Prosím uvědomte si,že spolupráce se týká vždy dvou subjektů. Město nám vychází vstříc s velkou ochotou,v loňském roce činil příspěvek města téměř 100.000,- Náklady na všechno co patří k životu stoupají a buďme rádi,že nás Rada města chápe a přispívá na činnost,kina,divadla, zájezdy,kroužky,cvičení i bazény. Město Poděbrady nám rovněž dlouhodobě zapůjčilo data projektor do Pentagonu. Dal nám jej do úschovy a půjčují si jej všechny organizace.
Další věcí,která se nám v loňském roce povedla,je malá kancelář v Pentagonu, kde máme uskladněné karimatky,nádobí,nástěnky,fotky,tiskárnu,počítač a jiné kancelářské věci. Celý výbor se tam nevejde,ale v kanceláři připravujeme granty,vyúčtování dotací,přípravné výbory,plány práce. Vzhledem k tomu,že Pentagon je zcela vytížen různými organizacemi, je to pro nás velká výhoda, když tam můžeme pracovat kdykoliv. Kancelář nám dala k dispozici ředitelka sociálních služeb paní Emilie Třísková se svým kolektivem. Původně sloužila jako sklad a šatna pro uklizečku,teď se tam musí vejít SPCCH i úklidové zázemí. Kancelář se nám podařilo vybavit díky Městu Poděbrady ze zařízení zrušené školky a díky snaze výboru doplnit o ostatní potřebné věci. V loňském roce se naše organizace zaregistrovala na finančním úřadu a zavázala se tím,že jako občanské sdružení jsme nezisková organizace.
Dostávám se k účtování a finančním otázkám. Ráda bych veřejně pochválila hospodářku paní Urbánkovou a Zdenku Tošenovskou. Ta první peníze přijímá , zaúčtuje a vydává. Ta druhá píše žádosti na dotace a granty a s úspěchem získává pro nás fin. prostředky. Obě jsou puntičkářky,dbají na štábní kulturu,věcnou správnost,seznamy,cesťáky,příjemky,výdejky a také vyúčtování dotačních příspěvků. Kdo neví kolik to vše dá práce, neumí si představit kolik času tomu věnují. A tak obě chválím, protože v tomto směru jsem klidná,že je vše v pořádku. Osobní pochvalu zaslouží i Jana Pospíšilová, v jejíž režií proběhla oslava 10.výročí naší organizace v závěru loňského roku. Kromě toho vede cyklo kroužek,klub SENSEN,chození s holemi a pomůže s organizací kde je potřeba. Poděkování ji patří i za práci v okresní organizaci. Na konci roku rezignovala na tuto práci a do OO dochází paní Šafaříková. Úkolem dnešní schůze bude zvolit a schválit druhého zástupce do OO Nymburk. Je to nutné, protože OO je naším nadřízeným orgánem, předává nám úkoly z Centra služeb,organizuje rekondiční pobyty s příspěvkem ministerstva zdravotnictví a je potřeba mít dva vzájemně se zastupující členy v tomto okresním výboru.Vzhledem k věku a práci pro kolektiv si zaslouží pochvalu i Jarka Drahokoupilováa JanaF adrhoncová Pravidelně zajišťují výběr vstupného a účast na kinech a divadlech, presence a výběr příspěvků na občerstvení. Jára pravidelně navíc sestavuje věkový přehled a návrh na jubilea členů. Anička Bosáková pracuje neúnavně na všech seznamech,výběru peněz na cvičení a vše ukládá do počítače. Majka Hájková tiskne všechny plány,množí seznamy, stará se o výzdobu a dělá cyklo spojku, když je potřeba někam zajet. Největší pochvala letos patří paní Manželové. Udělal a nám obrovskou radost tím,že se znovu narodila. Kdyby to nedopadlo dobře,byla by to hrozná rána nám všem. Netvrdím,že se ve všem všechny shodneme,občas je výměna názorů zdravá, když jí není moc. Ale sama vím,že jsem na všechny tak zvyklá,že mi po několika dnech chybí a ráda se mezi ně vracím po vánocích i prázdninách.
Ráda bych se zmínila o nových posilách ve výboru. Všichni byli zváni jako aktivisté bez práva hlasovat a pomáhali v loňském roce na různých aktivitách. Paní Šafaříková kromě OO fotografuje a pracuje s počítačem,paní Šmídová píše zápisy ze schůzí,což je také důležité,Maruška Řeháčková byla loni na operaci obou rukou,ale je známá jako ochotná a slušná paní,která pomůže na ekonomickém úseku.Pan Vomáčko bude jako jediný muž nově navržen do OO. Paní Hladinová kromě zájezdů se pokusí i o psaní kroniky.
Máme ještě tři tajné muže v záloze.Je to pan Pospíšil,řidič a technický poradce,pan Tošenovský-pomocník při psaní grantových tabulek a ochotný řidič a můj muž,který nepracuje přímo,ale zastupuje mně doma. Ví,že 3x - 4x v týdnu ráno odjedu a někdy se vrátím. Kdy- to nikdy neví. Všem třem patří poděkování za toleranci a pochopení pro své manželky a jejich koníčka ZO SPCCH.
V závěru této zprávy chci poděkovat všem vedoucím v kroužcích,vedoucím v bazénu,paní Minaříkové a Bubeníkovi za psaní článků do Poděbradských novin a Nymburského deníku, starostům a Radám obecních úřadů Velký Osek,Libice nad Cidlinou a Pátek za pochopení a finanční dotace, městskému úřadu v Poděbradech v čele se starostou Dr. Langrem za vstřícnost vůči všem našim požadavkům a přátelský přístup k nám všem. Domu dětí včele s ředitelkou Mgr.Píšovou za umožnění nácviku pro country kroužek a možnost organizování teď už všech členských schůzí,protože větší je už jenom sál na kolonádě,ale ten zaplatit 4x v roce nelze. Dík patří i kulturnímu středisku a paní Folprechtové,díky které se vždy včas dozvíme o pro nás výhodném programu. Velký dík patří i předsedkyni OO Nymburk za organizování rekondičních pobytů a spolupráci s námi. Vám všem děkuji jménem výboru za slova chvály, pochopení a ochoty pomáhat všude,kde to potřebujeme. Zvyšujeme aktivitu,ale i požadavky na Vás, přidáváme program a děláme to rádi,protože nám to činí potěšení tak,jako Vám všem! Přejme si společně a vzájemně, hodně zdraví a spoustu krásných přátelských a šťastných chvil v dobrém a tvořivém kolektivu.Děkuji za pozornost.

V Poděbradech 18.1.2013 Ivana Tomková
Jana Pospíšilová,
Svaz postižených civilizačními chorobami ZO Poděbrady z.s.,
10.07.2014