ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Au revoir, Paris! :-))

 

Vzpomínáním na Paříž udělala Zvonkohra pomyslnou tečku za červnovým úspěšným zájezdem do Paříže. Jestliže je úterý, musíme být v Paříži, napadla mě parafráze na název známého amerického filmu, a dodávám, když ne reálně, tak aspoň virtuálně. Akce totiž proběhla opravdu v úterý, druhého září, na Hrádku, a byla to taková pěkná koláž, složená ze zajímavostí, vzpomínek, zážitků, z vyprávění a projekce fotografií. Prostorem zněly navíc francouzské písničky, kterými nás „ošarmil,“ Petr Kašpar. Na své si tudíž přišli i ti, kteří se zájezdu osobně nezúčastnili.

Samozřejmě, že ze všech zajímavostí, byly i pro nás stěžejní a prvořadé zejména všechny známé symbolické dominanty, které město nad Seinou nabízí, a kterým žádný návštěvník neodolá. Ať se jedná o pamětihodnosti nebo o modernu. Paříž je prostě každým coulem dáma, která má schopnost nezaměnitelným způsobem a s elegancí sobě vlastní, skloubit moderní architekturu a historické památky. A všemu samozřejmě vévodí Eiffelova věž, bez níž si francouzskou metropoli už dneska nikdo nedokáže představit.

Zvonkohra se navíc po jejích bulvárech a uličkách, procházela na začátku léta, právě v době, kdy tu probíhaly „Dny hudby.“ Tohle příjemné zpestření měla Zvonkohra k dobru díky Rudovi Zlobickému, který je v Paříži jako doma, zájezd pečlivě naplánoval, připravil a coby průvodce, se podílel i na jeho realizaci.

Jistojisté je, že si všichni přivezli domů spoustu nádherných zážitků a postřehů. Byli i tací, kteří si iniciativně, sami, zjistili k navštíveným objektům spousty až encyklopedických informací, a s námi ostatními se o ně podělili. Nemůžu nezmínit Duňu, která mě uhranula svými znalostmi, ale bohužel jsem ji neuhranula já, aby mi ty pozoruhodnosti sepsala do článku na tento web. :-))

Každopádně je ale třeba smeknout také před nadšením a úžasným hromadným fyzickým výkonem všech účastníků zájezdu, kteří tenhle našlapaný a náročný výlet „zmákli“ levou zadní a v dobrém rozmaru. Všichni byli bezvadní a nabití energií, jež ostatně čiší i z fotek, které jsme zveřejnili už v předstihu.

Pokud se vyskytly chybičky na kráse, pak to bylo spíš v důsledku neprofesionality cestovní kanceláře - mimochodem jedné z nejznámějších. Nakonec, jak to bývá, co profesionálové nezvládli, napravili si senzační senioři sami a s přispěním paní průvodkyně, všechno dobře dopadlo. Konec dobrý, všechno dobré, ale zkušenosti zůstávají pro příště... A že nějaké příště zase bude, to si pište..:-)

Třešničkou na dortu bylo video, které lehko najdete na you tube pod názvem „Génius se loučí.“ Fotky z Paříže jsou na něm doplněny textem spisovatele G.G. Marqueze, který napsal přátelům před svým odchodem. Titulek nelže. Slova, při nichž vám tak intenzivně běhá mráz po zádech, umí opravdu napsat jen skutečný génius.

P.S. Nakonec ještě poděkování Rudovi a Heleně za jejich čas, starosti, a kolikrát i nervy, které procesu zařizování a zorganizování výletu věnovali. A také poděkování všem, kdo pořídili fotky, poslali videa, a přišli se na Hrádek podělit o své dojmy. Všechno tohle totiž obohacuje a rozšiřuje obzory. A s tím, jak známo nesmí přestat nikdo, kdo nechce stárnout. :-))

 

Autor: Dana Marková

 

ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
17.09.2015