ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Lucie Leišová uplave Vltavu pro Radka, klienta Konta Bariéry

Loni Gibraltar, nyní Vltava. Plavbou z Budějovic do Prahy podpoří dvacetiletá plavkyně pana Radka, klienta Konta Bariéry. Zdolá celkem 180 kilometrů, přispívat mohou jednotlivci i společnosti. A to na číslo účtu projektu u Konta Bariéry: 777 777 222/0800; Variabilní symbol: 070707.
V červenci 2014 přeplavala jako nejmladší Evropanka Gibraltarský průliv mezi Evropou a Afrikou. Letos v červenci chystá další velkou plavbu, tentokrát v Čechách, po Vltavě. Charitativní projekt přispěje handicapovanému Radkovi na nákup handbiku, kola pro vozíčkáře.
s-radkem-1.jpgAž do 37 let žil Radek normálním životem. Potom jednoho dne skočil do vody. Poranil si míchu v oblasti krční páteře, ochrnul na dolní končetiny, částečně i na horní. „V jediném okamžiku se změnil celý můj život. Pohybuji se pouze na vozíku,“ popisuje událost, která se stala před pěti lety. V současnosti žije Radek v bezbariérovém domě a potřebuje pravidelnou asistenci, kterou mu poskytuje hlavně rodina a přátelé.
Svůj život po úrazu nevzdal, pracuje a ve volném čase se nejraději věnuje sportu, který ho podle svých slov pohltil. „Zbláznil jsem se do jízdy na handbiku – to je vlastně kolo na ruční pohon. Kromě skvělé rehabilitace, protože při jízdě zapojuji úplně jiné svalové skupiny než při pohybu na vozíku, je pro mě tohle kolo jediným prostředkem, jak si vyjet na výlet a být s kamarády,“ říká.
Zdravotní pojišťovny handicapovaným nákup handbiku (ani částečně) nehradí, jeho pořízení je navíc finančně velmi nákladné. „Kolo pro tetraplegiky, které bych potřeboval, stojí 188 500 korun,“ říká.
Přispět lze na účet 777 777 222/0800; Variabilní symbol: 070707, lze i online platební bránou („účel daru“ je zde variabilním symbolem – zvolte „Radek)
K tomu, aby Radek kolo na ruční pohon získal, mu pomůže Lucie, čerstvá absolventka příbramského gymnázia a loňská přemožitelka Gibraltarského průplavu. „K mému životnímu úspěchu přispěla i velká dávka štěstí. Projektem Vltava 2015 bych chtěla pomoci někomu, kdo takové štěstí neměl. Věřím, že i u nás v Čechách jsou lidé vstřícní a ochotní pomoci dobré věci,“ říká Lucie Leišová, která se inspirovala zahraničními charitativními projekty úspěšných sportovců.
ROF5c1418_9411650691_10204559168642152_6612950.jpgRodačka z Příbrami se na 180kilometrovou plavbu po nejdelší české řece vydá 23. července z Českých Budějovic, do Prahy plánuje doplavat 1. srpna. „Poplavu osmnáct kilometrů každý den, ideálně dopoledne. Odpoledne si vyhradím na regeneraci,“ popisuje plán plavby Leišová. V současnosti podle svých slov trénuje ve studené vodě kolem 17 stupňů, denně má i suchou přípravu. „Podmínky jsou ale přijatelnější než na Gibraltaru, takže to není tak náročné,“ popisuje.
Díky loňskému úspěchu se mladá plavkyně setkala se zajímavými lidmi a posbírala cenné zkušenosti – mimo jiné povečeřela s britským princem Edwardem. „Díky mnoha zkušenostem jsem se naučila pokoře a respektu vůči lidem. Proto bych nyní chtěla svůj úspěch prospěšně zužitkovat. Radkův příběh jsem se rozhodla podpořit hlavně proto, že mi přijde neuvěřitelně těžké vrátit se po úrazu v dospělosti do normálního života a velmi to obdivuji,“ popisuje plavkyně. Sbírka na handbike pro vozíčkáře Radka bude probíhat prostřednictvím Nadace Charty77/Konto Bariéry.
více na www.lucieleisova.cz 
Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
08.07.2015