ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři přeplavali La Manche

V rámci programu Aktivní život byl vyhlášen měsíc leden Měsícem plavání. Soutěží každý sám se sebou a svou pohodlností. Mořská úžina – kanál La Manche je část Atlantského oceánu, která odděluje Velkou Británii od Francie. Měří 34 km (34 tisíc metrů). Kanál přeplavalo doposud 580 plavců (mezi nimi i 6 z Čech (4 muži a 2 ženy).

Prachatičtí senioři a jejich přátelé prostřednictví Klubu SENSEN za podpory Zdravého města Prachatice se zapojili do celostátní kampaně. První strat štafety byl naplánován na 2. 1. 2015 do Plaveckého bazénu v Prachaticích, kde se sešlo první hodinu přes dvacet seniorů, kteří uplavali společně 8 350 metrů (34 bazénů – po 25 metrech). Vstup 2. 1. 2015 i 9. 1. 2015 od 13:00 – 14:00 hodin je volný (za finanční podpory Zdravého města Prachatice).
Navíc Zdravé město Prachatice vyhlásilo závody (na 25 metrů volný způsob), kde byly tři kategorie (muži senioři, ženy seniorky a průvodci). V kategorii mužů zvítězil Karel Rabenhaupt, Jiří Bžoch a Karel Hrůza, v kategorii žen seniorek pak Jana Ungrádoví, Jenka Benešová a Ludmila Tlachová, v kategorii průvodci zvítězil Zdeněk Krejsa, druhý byl Luboš Pošta a třetí Eva Poštová), speciální cena byla udělena za výdrž 60 bazénů (1500 metrů) za 50 minut pro paní Věru Vlachovou. Všem vítězům i účastníkům gratulujeme. Diplomy budou předány na konci kampaně, počátkem února.

I vy máte možnost přijít do plaveckého bazénu a zapojit se do štafety seniorů. U recepce se podepíšete při vstupu, napíšete datum a při výstupu Vám budou zapsány uplavané bazény (1 bazén, jedna čárka = 25 metrů). Pojďte společně s námi uplavat La Manche – 34 km.

Seniorská občanská společnost Prachatice již několik let navštěvuje plavecký bazén a nejen plavou, ale i cvičí ve vodě. Tak i oni budou zařazeni a jistě naplavou mnoho metrů.

Plavání přináší našemu tělu samá pozitiva. Posiluje srdeční sval, zmenšuje riziko cévních příhod – infarktu a mrtvičky, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Pomáhá zvládat stresové situace lepším výdejem energie. Dlouhodobě snižuje tepovou frekvenci i spotřebu a tím i spotřebu energie. Oproti cvičení „na suchu“ snižuje riziko zranění. Je osvěžující. Zmenšuje hmotnost, po 30 minutách plavání spálíte asi 260 kalorií.
IMG_8376.jpg

Kristina Jakubcová,
Klub seniorů- Pomoc bližnímu, o.s.,
07.01.2015