ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

365 Portrétů

Fotografická a výtvarná soutěž nejpůsobivějších portrétů

Již 16. června na byla městem Prachatice, Klubem SenSen a SeniorPointem vyhlášena mezigenerační fotografická a výtvarná soutěž 365 x PORTRÉTŮ. Cílem vyhlašovatelů je shromáždit během roku 365 portrétů, které budou vyhodnoceny a nejlepší, nejhezčí a nejpůsobivější, tedy nejzajímavější, budou pak vystaveny v Mezigenerační zahradě u domu Křižovatka u parku. Jedním z garantů je prachatický fotograf, který měl v zahradě letos malý workshop, kde zájemcům příblížil, co je vlsatně portrét ve fotografii.

Portrét dle wikipedie je ve výtvarném umění popisné zobrazení konkrétního jedince, zpravidla člověka, velmi výjimečně i zvířete. Portrétní fotografie (nebo také fotografické portrétování) je zachycení podoby jedné nebo více osob na fotografii, ve které převládá tvář a její výraz. Cílem je, aby fotografie zobrazila podobu, osobitost nebo náladu portrétovaného. Stejně jako ostatní způsoby portrétování, zaměřuje se fotografie především také na tvář osoby, ale na snímku může být i část těla, nebo celá postava a doplňující pozadí. Portrét není náhodný snímek, ale komponovaný obraz osoby ve statické pozici. Portrét často zobrazuje osobu hledící přímo do objektivu, ale pohled může být směrován i mimo osu. Portrét ve výtvarném umění je popisné zobrazení konkrétního jedince, zpravidla člověka, velmi výjimečně i zvířete. Fotograf, který se specializuje na tento žánr se označuje jako portrétní fotograf.
 
Každý účastník foto/výtvarné soutěže zašle do konce března 2017 nejvíce tři fotografie, obrázky  – portrétů, na adresu: hana.rabenhauptova@mupt.cz.
Výstava, vyhodnocení je naplánováno na pátek 16. 6. 2017 v 16:00 hodin opět v areálu na Zlaté stezce 145 v Prachaticích, v mezigenerační zahradě.
 
Hanka RH+
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
28.12.2016