ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Čajování s Danem

To srpnové pondělí mělo trochu zvláštní datum s  dvěma osmičkami.
Na Hrádku nás čekala velmi zajímavá akce, kterou pro nás uspořádal "čajový mág" Dan. Jednalo se o ochutnávku nejrůznějších druhů čajů včetně povídání o jejich pěstování, původu, barvě, vlastnostech, chuti, a vůbec o všem, co je spojeno s pitím a přípravou tohoto nápoje.   
Byl to takový malý obřad, při  němž vyšlo najevo, že pytlíčky, které si doma zaléváme v hrnku horkou vodou zpravidla nemají se skutečným čajem moc společného. Navíc, nepatříme k národům, které si jeho pití užívají jako výjimečný společenský rituál mající svá pravidla.  Hlavním důvodem je určitě skutečnost, že v našich končinách nemá pěstování čaje svůj původ ani výraznou tradici, a tak k němu projevujeme v rámci způsobu jeho přípravy i  konzumace trochu „barbarský“ přístup.
Nicméně bylo opravdu zajímavé dozvědět se, že čaj může být také významným obchodním artiklem a jaká je situace na čajovém trhu, že čaj je součástí určitého životního stylu a v neposlední řadě i jak překvapivé mohou být jeho účinky na náš organismus. K zakousnutí nám Dan nabídl  domácí sušenky, které upekla jeho žena a byly opravdu vynikající.
Naše zážitková degustace začala „mantrickou“ hudbou a zpěvem a zakončena byla ochutnávkou pravého arménského bylinného likéru s divotvorným názvem BALZAM. Ten ovšem přinesl kamarád Smbat, aby nám tak trochu přiblížil svoji rodnou domovinu, mimochodem k čaji rovněž přátelskou.   
Naše setkání  trvalo několik hodin a protáhlo se až do večera, ale bylo natolik příjemné, že jsme to ani nepostřehli. Děkujeme Danovi!     


Autor: Dana Marková 
ing. Helena Voctářová,
Zvonkohra z.s. SenSen Teplice,
06.09.2016