ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

UKS plní přání seniorů

Univerzitní klub seniorů (UKS) při PřF Ostravské univerzity byl založen v roce 2011, jeho členy jsou účastníci Virtuální U3V, kteří kromě vzdělávací činnosti, kterou pro ně organizují učitelé této fakulty, provozují vlastní vzdělávací aktivity (přednášky, besedy, exkurze aj.).
 
Letos v létě členové UKS vypracovali zajímavý projekt pod názvem Vítkovická Hlubina do hloubky, s nímž se přihlásili do celostátní akce Plníme přání seniorům, kterou vyhlásila společnost Sodexo, Nadace Konto bariéry a sdružení SENSEN (Senzační senioři). Projekt byl vybrán mezi 30 dalšími projekty seniorských organizací a spolků z celé ČR a v podzimních dnech se uskutečnily 3 akce (poslední 1. prosince) v areálu Dolní oblasti Vítkovice.
Nejdříve si 35 členů UKS prohlédlo za doprovodu průvodce DOV J. Hrubého vysokou pec č. 1, v její přístavbě si vyslechli přednášku o historii Vítkovických železáren u dobré kávičky a desertu v kavárně Bolt.
Další akce se uskutečnila ve Světě techniky, kde v Divadle vědy předvedli vysokoškolští studenti v rámci science show návštěvníkům zajímavé fyzikální a chemické pokusy, interaktivní model hutní výroby končící výrobou nerezové kávové lžičky, kterou si mohli senioři sami vyrobit a v závěru akce shlédli film Divoká Afrika v projekci 3D. Hlavním představitelem ve filmu byla VODA a senioři ji mohli sledovat od zmrzlých vrcholků hor ke korytům mohutných řek a jezerům plným života, skrze vlhké deštné pralesy a ohromné vodopády až k vyprahlým savanám a pouštím.
Konečně zatím poslední akce projektu se uskutečnila v rekonstruovaném areálu dolu Hlubina, kde se účastníkům stala výbornou průvodkyní redaktorka regionálního vysílání TS Ostrava Marta Pilařová. V kinosále, kde býval kdysi sklad MTZ, seznámila přítomné seniory s náročnou rekonstrukcí a přeměnou budov tohoto dolu v nové konferenční sály, dva kinosály, 21 metrovou horolezeckou stěnu, kulturní stánek Heligonka (kde koncertuje mj. Jarek Nohavica) či kavárnu Maryška.
S historií hornictví v Ostravě, včetně dolu Hlubina, seznámil účastníky ve své přednášce lektor Mgr. Stanislav Knob, PhD. z Ostravské univerzity a následně byl promítnut zajímavý dokumentární film Po jantarové stezce o vzniku Národní technické památky Dolní oblast Vítkovice.
Další pokračování projektu čeká členy UKS na jaře 2017 v Hornickém muzeu pod Landekem v Ostravě-Petřkovicích.  
 
 
Jiří Bárta,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
19.12.2016