ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Akademie třetího věku

Akademie třetího věku, kterou pořádala Seniorská občanská společnost Prachatice, proběhla v letošním roce v příjemných prostorách Radničního sálu.
  
 Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval, pamatoval na minulost, znal přítomnost a předvídal budoucnost. Jan Amos Komenský
Akademie třetího věku, kterou pořádala Seniorská občanská společnost Prachatice, z.s., za odborné pomoci Městské Knihovny Prachatice, proběhla v letošním roce v příjemných prostorách Radničního sálu. Senioři mají obrovský zájem o vzdělávání touto formou, a to se odrazilo v hojné účasti posluchačů na tematických přednáškách. Mgr. Pavel Fencl pohovořil o  historii silniční dopravy na Prachaticku. Mgr. Jana Mazáčková, Ph.D. přiblížila účastníkům historický vývoj v oblasti Šumavy. PhDr. Jordán Hanuš se zabýval muzikanty a cirkusy v Pošumaví a v Prachaticích. Prof. PhDr. Kateřina Charvátová, CSc. vyzdvihla význam Anežky Přemyslovny, která byla výraznou osobností v řeholním světě. Prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc. ukázal Zikmunda Lucemburského jako skvělého vládce a moudrého muže. Mgr. Vladimíra Fridrichová Kunešová přiblížila posluchačům význam křížových cest.
Závěrem Akademie 3. věku bylo uděleno 73 certifikátů účastníkům ročníku 2017, což dokazuje, že je stále zájem o nové informace z oblasti vlastivědy, historie, ekologie, tak i ze společenského dění v regionu.
Akademie 3. věku byla v tomto roce obohacena o badatelské cesty. Velmi podnětné byly návštěvy hradu Zvíkova, zámku Orlík nad Vltavou a Anežského kláštera v Praze. Ani regionální badatelské průzkumu terénu spojené s pochopením drobné sakrální architektury zapadly do nového konceptu. Mgr. Vladimíra Fridrichová Kunešová provedla studenty akademie po církevních památkách v historickém jádru Prachatic a po Svatopetrské stezce směrem ke hřbitovu a Starým Prachaticím.
Budeme připravovat další ročník těchto vzdělávacích akcí s terénním bádáním, protože jsou, od účastníků – posluchačů – terénních badatelů, velmi žádané.
Seniorská občanská společnost také aktivně zapojuje seniory do výuky jazyků, a to angličtiny a němčiny. Je to pro ně úžasná pomoc při návštěvách v zahraniční, kde se zdatně dorozumí a nepotřebují tlumočníka.
Chtěla bych touto cestou poděkovat za finanční podporu MĚSTU PRACHATICE, které nám poskytlo grant na CELOŽIVOTNÍ UČENÍ SENIORŮ. Tuto podporu MĚSTA PRACHATICE senioři velmi oceňují a příležitost k rozšiřování vědomostních obzorů využívají.
 
Za Seniorskou občanskou společnost Prachatice, z.s.
RNDr. Jana Krejsová
Redakce SenSen (KS),
Nadace Charty 77,
14.11.2017