ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Foukací harmonika – zapomenutý poklad

Naučte se hrát na hudební nástroj s blahodárnými účinky na tělo.

Psal se rok 1950. Z Německa se k nám začaly dovážet první chromatické foukací harmoniky. „Foukačka“ se stala středem pozornosti celého národa. Harmoniková uskupení i amatérští sólisté se utkávali v soutěžích Lidové umělecké tvořivosti. Harmonika zněla z rozhlasu i televize. Pamatujete na legendární znělku rozhlasové relace Pozor, zákruta?

A protože toto nadšení bylo opravdové, pyšnila se Česká republika velmi brzy několika výhrami z mistrovství světa ve hře na foukací harmoniku. Na své mistry, Lubomíra Plevu a Rudolfa Kachlíře, jsme byli hrdí. Ovlivnili celou generaci a motivovali spoustu lidí ke hře na tento skvělý nástroj.

Já jsem bohužel další generace. Když jsem se chtěla na harmoniku začít učit, zjistila jsem, že zatímco v zahraničí jsou školy, příručky, učitelé, soutěže a spousty hráčů, u nás na chromatickou harmoniku všichni nějak zapomněli. Dnes už jen málokdo ví, jaký je rozdíl mezi diatonickou a chromatickou harmonikou – ale na tom zas tak nezáleží. Smutné je, že už si nikdo nevzpomíná, co nám může tenhle hudební nástroj dát, proč je tak užitečný:

1)    To nejlepší, v čem je foukací harmonika jedinečná, je její jednoduchost. Opravdu KAŽDÝ se na ní může naučit hrát. Vůbec nezáleží, jestli je vám 6 nebo 60 let, jestli máte hudební sluch, zkušenosti s jiným hudebním nástrojem, hbité prsty, nebo znalost hudební teorie... Musíte být jen schopni dýchat. I šedesátník, který se rozhodne začít hrát, může mít tohohle koníčka na dalších čtyřicet let.

2)    Zábava a hudební seberealizace. Harmonika se hodí snad do všech žánrů. Můžete hrát, co se vám líbí: vážnou hudbu, populární hudbu, jazz, blues, folk, country... Také můžete hrát kdekoliv se vám zlíbí: v hospůdce, na návštěvě, na výletě, v parku, při zájezdu v autobuse, na festivalu, na mezinárodní soutěži... Harmoniku můžete mít za páskem kalhot nebo v kabelce – stále při sobě.

3)    V neposlední řadě má hraní blahodárné účinky na tělo: posiluje plíce, zlepšuje koordinaci, procvičuje mozek: myšlení, paměť, fantasii, spolupráci obou hemisfér...

Ale jak se naučit hrát, když neexistují školy, nejsou učitelé ani příručky? Tato cesta už byla vyšlapána. Vznikly stránky https://chromatika.webnode.cz/, kde jsou veškeré potřebné informace k teorii i praxi. Samotné hraní není nic komplikovaného. Harmonikový návod, „tabulatura“, vám řekne, do které dírky harmoniky máte foukat nebo nadechovat. Vy jen postupujete podle návodu: „Foukni do kanálku č. 5, nadechni na kanálku č. 5, foukni do kanálku č. 6, nadechni na kanálku č. 6 a dvakrát dlouze foukni na kanálku č. 7.“ Skvělé! Právě jste zahráli „kočka leze dírou“. Tabulatury také hrají, takže máte kontrolu, jestli hrajete správně.

Pokud vám představa, že i vy můžete hrát na harmoniku, připadá příliš troufalá, přečtěte si článek bezbariérový hudební nástroj.

Chromatická harmonika má ohromný potenciál přinášet radost, zábavu i poučení. Byla by škoda nechat tento poklad ležet bez povšimnutí.

Pro SenSen napsala Katka Mlázovská

 
Redakce SenSen (LN),
21.06.2018