ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

KreBul in IstanBul

Obecně prospěšná společnost KreBul hostila v loňském roce dva dobrovolníky z Turecka

Obecně prospěšná společnost KreBul hostila v loňském roce dva dobrovolníky z Turecka. Od dubna do října měli své zázemí v KreBul, o.p.s. dobrovolníci Hâle Aslantaş a Seyit Ahmet Budak. Evropská dobrovolná služba (EDS) umožňuje mladým lidem zapojit se do projektů rozvíjejících solidaritu a toleranci. Díky spolupráci s Hodinou H z Pelhřimova, která má dlouholeté zkušenosti s mezinárodními projekty, jsme mohli poskytnout těmto dobrovolníkům příležitost k setkávání s osobami se zdravotním postižením, studovat český jazyk, učit seniory angličtinu, pomoci vytvářet workshopy pro všechny cílové skupiny, účastnit se mezigeneračního setkávání, multikulturního vzdělávání, aktivně připravovat kulturní večery atd.

Vedení a dobrovolníci KreBul, o. p. s. se rozhodli vycestovat do Turecka, a setkat se s našimi dobrovolníky právě v jejich prostředí a zjistit, jak se jim daří. Pozvání jsme přijali od vysílající organizace TAV (Turkiye Avrupa Vakfı), kterou v současnosti v Istanbulu vede Büşra Karakuş, která zde začínala jako dobrovolnice. Büşra nám do detailů popsala fungování neziskové organizace v Turecku, vysvětlila problematiku evropské dobrovolné služby (potýkají se zvláště s cestovními vízy) a představila spolupracující organizace a země.

„Naši“ dobrovolníci již pracují, Hâle zůstala ve svém oboru a Seyit pracuje jako sociální pracovník pro rodiny s dětmi. Mohli jsme tak zjistit, co jim tato zkušenost (pobyt v ČR a aktivity v KreBul, o.p.s.) dala, a dostali jsme skvělou zpětnou vazbu. Dobrovolníci se po půl roce opět setkali a poslali do Čech pozdravy s milými vzkazy svým přátelům, které si zde za své působení získali. Dobrovolníkům byly předány Youthpasy (certifikáty o absolvování EDS), cena Dobrovolník s kytičkou a dárky z Čech.

Za KreBul, o. p. s.

Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

Redakce SenSen (LN),
10.05.2018