ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Máte rádi mléko?

1. Seriál nutričních specialistů IKEM

První článek ze seriálu M. Hubáčkové - vedoucí nutričních terapeutů z IKEM - k anketě SENSEN.

Nedávno se mi dostaly do rukou dva časopisy – skoro identické obálky, fotografie, podobná  témata…  Hlavou mi proběhla myšlenka, proč je vlastně vydávají, když si jsou podobné „jako  vejce vejci“? Jsem člověk zvídavý, a tak jsem si řekla, že věci přijdu na kloub.

Poctivě jsem  prolistovala oba a ejhle, ona ta podobnost byla skutečně jen na první pohled. Oba sice měly  zaměření na zdravý životní styl, ale znáte to - co člověk, to názor.  A tak se stalo, že zatímco  jeden plátek Vás nabádal: „Nepijte mléko! Kravské mléko je pro tele!” druhý zdobil  titulek: „Nezavrhujme kravské mléko! Je to zdroj nejlevnějších, přesto však kvalitních živočišných bílkovin.” Napadá Vás to samé co mě?  „Tak a teď, babo raď !“

Nechci zde vypisovat veškerá pro a proti mléku. Ráda bych Vám nabídla vědecky podložené  informace o tom, co to mléko vlastně je a jak působí na organismus seniorů.

Mléko a mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky jsou uznávanými zdroji živin ve výživě lidí, dodávají energii, vysoce  kvalitní bílkoviny a esenciální minerálie a vitamíny. Z nutričního hlediska se jedná zejména o mléčné bílkoviny, především o tzv. syrovátkové  nebo „sérové“ bílkoviny a dále o kasein. Je pravda, že se na našem trhu prakticky nevyskytují  typy mléka, které by se významně lišily obsahem bílkovin a laktózy.  Mléčné bílkoviny patří    spolu s bílkovinami obsaženými v mase a vejcích k tzv. plnohodnotným bílkovinám. To  znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin, tak jak je potřebuje lidský  organismus. Obsah bílkovin v mléce činí v průměru 3,4 % (z toho 2,8 % kaseinu, 0,5 %   albuminu a 0,1 % globulinu). Biologicky cenné jsou především sérové bílkoviny. Kasein,  kterého je nejvíce, vykazuje u člověka ochrannou funkci pro jaterní buňky.
Dříve byl mléčný tuk jeden z hlavních kvalitativních ukazatelů mléka. Obsah a jakost tuku  totiž ovlivňuje smyslové vlastnosti a jakost mléka. V současné době se na trhu nejčastěji  setkáváme s mlékem polotučným s 1,5% tuku. Tato forma je pro organismus seniorů  nejvhodnější, jelikož odtučněné mléko znamená kromě ztráty tuků, také ztrátu velkého  množství vitamínů rozpustných v tucích.

Když mléko nedělá dobře
Ne všichni lidé ale mléko snášejí. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr disacharid laktózu. Ta dodává  tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá ukládat vápník a železo.  Její trávení probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten  štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galatózu), které lidské tělo dokáže strávit.  Někteří lidé mají laktázy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení (průjmy)  nesnášenlivost  mléka, které tělo nedokáže patřičně zpracovat.  Elegantním řešením je zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky. V těchto produktech je totiž laktóza z velké části  bakteriemi mléčného kvašení rozštěpena na kyselinu mléčnou. Pro seniory je jistě i důležitým  faktorem, že mléčný tuk v kysaných výrobcích je snáze stravitelný. Nemalou předností těchto  výrobků je i fakt, že v kyselém prostředí se lépe využívá vápník.

Pomůže vám
Tak, jak ve vyspělých státech stárne populace, stále více se mluví o osteoporóze, čili řídnutí  kostí. Zlomeniny u starších pacientů bývají leckdy život ohrožující. Pevnost našich kostí  si budujeme od dětství a potřebujeme k tomu především vápník, vitamín D a fosfor. Mléko a  mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry, jsou nejvýznamnějším zdrojem vápníku. Bohatší na tento  minerál je jen mák. Pro konzumaci mléčných produktů hovoří i fakt, že vápník v nich  obsažený dokáže lidský organismus využít asi z 30% což je nejvíce ze všech potravin. U většiny rostlinných zdrojů je tato využitelnost jen 5 až 10%, nebo i menší. Potraviny  rostlinného původu totiž obsahují kyselinu fytovou, šťavelovou a vlákninu, které využitelnost  vápníku snižují.

Mléko si zkrátka nezaslouží zatracení, spíše naopak. Nechci tu propagovat nadměrnou  konzumaci mléka, ale jednoznačně doporučuji každodenní konzumaci alespoň jednoho  zakysaného mléčného výrobku dospělou osobou.
Redakce, Nadace Charty 77,
Nadace Charty 77,
27.06.2018