Máte rádi mléko?
1. Seriál nutričních specialistů IKEM
První článek ze seriálu M. Hubáčkové - vedoucí nutričních terapeutů z IKEM - k anketě SENSEN.
Nedávno se mi dostaly do rukou dva časopisy – skoro identické obálky, fotografie, podobná témata… Hlavou mi proběhla myšlenka, proč je vlastně vydávají, když si jsou podobné „jako vejce vejci“? Jsem člověk zvídavý, a tak jsem si řekla, že věci přijdu na kloub.
Poctivě jsem prolistovala oba a ejhle, ona ta podobnost byla skutečně jen na první pohled. Oba sice měly zaměření na zdravý životní styl, ale znáte to - co člověk, to názor. A tak se stalo, že zatímco jeden plátek Vás nabádal: „Nepijte mléko! Kravské mléko je pro tele!” druhý zdobil titulek: „Nezavrhujme kravské mléko! Je to zdroj nejlevnějších, přesto však kvalitních živočišných bílkovin.” Napadá Vás to samé co mě? „Tak a teď, babo raď !“
Nechci zde vypisovat veškerá pro a proti mléku. Ráda bych Vám nabídla vědecky podložené informace o tom, co to mléko vlastně je a jak působí na organismus seniorů.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky jsou uznávanými zdroji živin ve výživě lidí, dodávají energii, vysoce kvalitní bílkoviny a esenciální minerálie a vitamíny. Z nutričního hlediska se jedná zejména o mléčné bílkoviny, především o tzv. syrovátkové nebo „sérové“ bílkoviny a dále o kasein. Je pravda, že se na našem trhu prakticky nevyskytují typy mléka, které by se významně lišily obsahem bílkovin a laktózy. Mléčné bílkoviny patří spolu s bílkovinami obsaženými v mase a vejcích k tzv. plnohodnotným bílkovinám. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin, tak jak je potřebuje lidský organismus. Obsah bílkovin v mléce činí v průměru 3,4 % (z toho 2,8 % kaseinu, 0,5 % albuminu a 0,1 % globulinu). Biologicky cenné jsou především sérové bílkoviny. Kasein, kterého je nejvíce, vykazuje u člověka ochrannou funkci pro jaterní buňky.
Dříve byl mléčný tuk jeden z hlavních kvalitativních ukazatelů mléka. Obsah a jakost tuku totiž ovlivňuje smyslové vlastnosti a jakost mléka. V současné době se na trhu nejčastěji setkáváme s mlékem polotučným s 1,5% tuku. Tato forma je pro organismus seniorů nejvhodnější, jelikož odtučněné mléko znamená kromě ztráty tuků, také ztrátu velkého množství vitamínů rozpustných v tucích.
Když mléko nedělá dobře
Ne všichni lidé ale mléko snášejí. Mléko totiž obsahuje mléčný cukr disacharid laktózu. Ta dodává tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá ukládat vápník a železo. Její trávení probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galatózu), které lidské tělo dokáže strávit. Někteří lidé mají laktázy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení (průjmy) nesnášenlivost mléka, které tělo nedokáže patřičně zpracovat. Elegantním řešením je zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky. V těchto produktech je totiž laktóza z velké části bakteriemi mléčného kvašení rozštěpena na kyselinu mléčnou. Pro seniory je jistě i důležitým faktorem, že mléčný tuk v kysaných výrobcích je snáze stravitelný. Nemalou předností těchto výrobků je i fakt, že v kyselém prostředí se lépe využívá vápník.
Pomůže vám
Tak, jak ve vyspělých státech stárne populace, stále více se mluví o osteoporóze, čili řídnutí kostí. Zlomeniny u starších pacientů bývají leckdy život ohrožující. Pevnost našich kostí si budujeme od dětství a potřebujeme k tomu především vápník, vitamín D a fosfor. Mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry, jsou nejvýznamnějším zdrojem vápníku. Bohatší na tento minerál je jen mák. Pro konzumaci mléčných produktů hovoří i fakt, že vápník v nich obsažený dokáže lidský organismus využít asi z 30% což je nejvíce ze všech potravin. U většiny rostlinných zdrojů je tato využitelnost jen 5 až 10%, nebo i menší. Potraviny rostlinného původu totiž obsahují kyselinu fytovou, šťavelovou a vlákninu, které využitelnost vápníku snižují.
Mléko si zkrátka nezaslouží zatracení, spíše naopak. Nechci tu propagovat nadměrnou konzumaci mléka, ale jednoznačně doporučuji každodenní konzumaci alespoň jednoho zakysaného mléčného výrobku dospělou osobou.