ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Taxíky Maxíky vyjedou do ulic na dalších čtyřech místech

Slavnostní předání aut novým provozovatelům proběhlo 10. prosince v Pražské křižovatce.

K lékaři, na úřad, ale i za kulturou nebo na setkání s přáteli. Speciální Taxíky Maxíky pomáhají seniorům a handicapovaným dostat se levně a bezpečně tam, kam potřebují. Od Nového roku začnou jezdit na dalších čtyřech místech – v Písku, Frýdlantu nad Ostravicí, Českém Těšíně a v Městské části Praha 15. Projekt sociální taxislužby je výsledkem spolupráce Nadace Charty 77 (Konto Bariéry a SenSen) a společnosti ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s. provozující síť lékáren Dr.Max. Slavnostní předání Taxíků Maxíků novým provozovatelům proběhlo 10. prosince v Pražské křižovatce.

Taxíky Maxíky se poprvé rozjely do ulic Liberce a Prachatic v roce 2016. Od té doby se projekt rozšířil do celkem osmi měst České republiky – kromě Liberce a Prachatic ještě do Ústí nad Orlicí, Kutné Hory, Mostu, Svitav, Benešova a Městské části Praha 5 -, a obliba této služby stále roste. Jednotlivé Taxíky Maxíky najezdí měsíčně 1000 až 3000 kilometrů a přepraví 100 až 500 osob. Průměrný věk cestujících se pohybuje kolem 80 let.

Financování projektu zajišťuje prodej produktů vlastní značky Dr.Max, z každé prodané položky jde na speciální účet jedna koruna. Za takto shromážděné prostředky - letos se tak podařilo vyčlenit na službu 3 miliony korun - zakoupí Nadace Charty 77 speciální velkoprostorové automobily, které pak poskytne městům či městským částem, respektive provozujícím organizacím. Nově jimi budou Městské středisko sociálních služeb Písek, Středisko sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí, Charita Český Těšín a Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 15. Provozovatel získávají také příspěvek na provoz Taxíku Maxíku v prvním roce. Podmínkou je pětiletá udržitelnost projektu.

2018_konto_bariery_taxik_maxik_023.jpg
Fotogalerii naleznete zde.

„Vytvořili jsme s naším významným partnerem podmínky pro novou sociální službu a zájem cílové skupiny, na kterou míříme, je velký. Těší mě i to, že se rok od roku setkáváme se vstřícnějšími postoji měst. Přibývá osvícených lidí na radnicích, kteří berou vážně nesporná čísla demografického vývoje a o stárnoucí spoluobčany, kterých přibývá, se chtějí postarat,“ říká ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.
Na Moravě se Taxíky Maxíky rozjedou od začátku fungování projektu vůbec poprvé. V Písku a v Městské části Praha 15 služba naváže na stávající seniorské kluby zapojené do projektu SenSen (Senzační senioři). Díky SenSenu má nadace velmi dobrý přehled o potřebách starších obyvatel v nejrůznějších koutech Česka. Zvýhodněnou dopravu mohou senioři využít také na společné výlety.

Klíčky od vozidel si noví provozovatelé přebrali během adventního ceremoniálu v prostorách mezinárodního centra Pražská křižovatka. „Těší nás, že o sociální taxi je zájem a že stále můžeme pomáhat přicházet na svět něčemu, po čem je evidentní poptávka a co má smysl,“ říká generální ředitel sponzorující lékárenské sítě Daniel Horák, „dvanáctka je pro Dr.Max letos ostatně typická – právě tolik let tato značka slouží českým pacientům.“ Slavnostní akci letos obohatil koncert Petry Janů & skupiny Amsterdam.

Redakce SenSen (LN),
11.12.2018