ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Cena Senior roku 2019 zná své vítěze

Seniorkou roku je psycholožka Lidmila Pekařová, do Zlaté síně SenSenu vstoupil chirurg Pavel Pafko

Nevadí, že už dávno překročili střední věk, stále se radují ze života a elán šíří i do svého okolí. Výjimečné seniory a seniorské kluby z celé republiky ocenil již posedmé projekt SenSen (Senzační senioři). Seniorkou roku 2019 se stala Lidmila Pekařová z Pardubic, první místo v kategorii Nejlepší klub získalo Společenství vdov a vdovců ze Zlína. Do Zlaté síně SenSenu vstoupil chirurg Pavel Pafko.

Cenu Senior roku vyhlašuje projekt SenSen Nadace Charty 77 a jejím cílem je upozornit širokou veřejnost na nejstarší spoluobčany, kteří i přes svůj věk zůstávají aktivní, zapojují se do dění kolem sebe a obětavě a nezištně pracují pro druhé. Letos nezávislá porota vybírala z celkem 104 nominací. Výjimečné jednotlivce i spolky navrhovaly seniorské kluby, společenské organizace, nezisková sdružení, samosprávy obcí, měst, krajů, školy i stálé kulturní a sportovní organizace.

„Vybírat z více než stovky nominací nejlepší jednotlivce a kluby bylo opravdu těžké, ocenění by si zasloužil snad každý z nominovaných,“ říká ředitelka nadace Charty 77 Božena Jirků. A dodává: „Aktivita seniorů v celé republice mě nepřestává překvapovat. Jestli jsme k tomu projektem SenSen alespoň trochu přispěli, je to jedna z nejlepších aktivit, která se nadaci povedla.“

Patronát nad Cenou Senior roku převzala i v letošním sedmém ročníku herečka a filantropka Simona Stašová. Vyhlášení laureátů proběhlo 30. září v Pražské křižovatce v Praze. Slavnostním ceremoniálem provázela herečka a moderátorka Tereza Kostková a odpoledne zpestřilo hudební vystoupení folkové skupiny Spirituál kvintet.

1_senior_008.jpg

Titul Seniorka roku 2019 získala klinická psycholožka a uznávaná odbornice v problematice výchovy dětí a mládeže Lidmila Pekařová z Pardubic. (Na snímku přebírá diplom paní Jitka Šimková, která paní Lidmilu Pekařovou nominovala.)  Druhé místo obsadil Jaroslav Švihla, akademický malíř ze seniorského S-Art klubu v Liberci. Třetí místo udělila porota Věře Stichové, která je dlouholetou předsedkyní oddílu Klubu českých turistů ve Svitavách.

Dalších pět seniorů a seniorek dostalo za svou vitalitu a činnost pro druhé čestné uznání: Milena Liptáková, Louny, Ludmila Procházková, Javorník, Naděžda Stejskalová, Unhošť, Mária Szitányiová, Praha-Řepy, Vlastimil Úlehla, Hulín.

A porota udělila také jednu zvláštní cenu, sice v kategorii jednotlivců, ale pro dvojici. Získalo ji „Senzační duo“ Karel a Karel z Prachatic. Karel Rabenhaupt a Karel Hrůza, kteří provádějí seniory z Prachatic i okolí světem počítačů a fotografie. 

Klubem roku 2019 je Společenství vdov a vdovců

V kategorii Nejlepší klub roku 2019 získalo první místo Společenství vdov a vdovců ze Zlína pomáhající těm, které zasáhla smrt životního partnera. Druhámísta udělila porota dvě: klubu Úsměv=Zdraví z Lovosic, který se neúnavně věnuje propagaci zdravého životního stylu a prevenci rakoviny prsu, a Klubu seniorů číslo 8 v Mostě. Třetí skončily rovněž dva kluby: rychle se rozvíjející Senior klub Kamenice a Ú-holky (pozdní sběr) z Úholiček, které jsou tažnou silou celé obce.

1_senior_011.jpg

O jednu významnou osobnost ve zralé věku se také rozrostla Zlatá síň SenSenu. K Daně Zátopkové, Olbramu Zoubkovi, Františku Janouchovi a Evě Jiřičné se přidal vynikající břišní a hrudní chirurg a transplantolog, profesor Pavel Pafko. SenSen ocenil jeho neutuchající pracovní nasazení, propagaci zdravého životního stylu i angažmá na poli charity. „Každý má nějaké potíže, někoho bolí kolena, někoho kyčel, někdo zapomíná, jsou různé neduhy stáří. Co bych seniorům, mezi které se počítám, poradil, je, aby viděli to pozitivní v životě. Radujme se, že jsme, každý den stojí za to. Pocit pohody a štěstí je v naší mysli,“ říká emeritní přednosta III. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol.   

V roce 2019 byla také potřetí udělena Mimořádná cena poroty. Cenu „Srdcařka“ získala Jana Hartvichová, nenápadná a mimořádně skromná žena, za kterou je však obrovské množství práce pro jihočeské seniory, a která stojí ve vedení českobudějovického Klubu Aktiv. Všichni ocenění dostali kromě diplomů a drobných dárků také finanční odměnu.

Medailonky všech oceněných naleznete zde. 
Redakce SenSen (LN),
30.09.2019