ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Baráčníci v Prachaticích se dozvěděli novinky a hlasovali

Zajímají se o sociální služby, zdravotní péči.


Obec baráčníků Vitoraz Prachatice připravila v rámci svého sezení besedu na téma sociálně zdravotní novinky, a dokonce hlasovala o podnětech z Fóra Zdravého města Prachatice. Sezení řídila rychtářka OB Vitoraz Věra Davidová.
Každoročně, mnohdy zcela individuálně, přichází na rychtu zaměstnanci Městského úřadu Prachatice, aby sdělili, poradili, či nesměřovali přítomné tetičky a sousedy k vyřízení si žádostí ohledně sociálních dávek, a to ať již jde o příspěvky na péči, mobilitu, zřízení průkazu ZTP, nebo příspěvek na bydlení, či sepsání žádosti o přidělení bytu v DPS, nebo koupi euroklíče. Opakovaně se směřují tam, kde jednotlivé dávky, služby poskytují. Velká část byla věnována seznámení s novým průvodcem poskytovatelů sociálních služeb v Jihočeském kraji, který je velmi přehledný a vedle služeb, které působí v Prachaticích nabízí i ty, které poskytují služby v celém Jihočeském kraji, a to jak pro seniory, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi anebo osoby v krizi.
Z podnětů, o kterých bylo možno hlasovat na internetu (mnohé z přítomných jej nemají), se hlasovalo, a hlavně diskutovalo přímo na rychtě. Jednoznačně by baráčníci podpořili vznik nové knihovny a podpora financování sociálních služeb, včetně oblasti prevence. Velmi chybí kožní lékař, i proto, jak podotkli, mají problémy diabetici. Líbil se jim podnět mladých využití dešťové vody z okapů např. na zalévání veřejné zeleně.
V závěru se tetičky připravovaly na vystoupení do Domova Matky Vojtěchy, 5.5.2022, kde zazpívají, něco si společně přečtou a budou chvíli spolu.
 
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
03.05.2022