ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Dobrovolnictví na hraně, konference

Výzva i pro vás!

Mnohé bylo již řečeno i napsáno o tom, co je dobrovolnictví, ale na konferenci v Turnově se hovořilo o Dobrovolnictví na hraně, tedy třeba ve věznicích, firemním dobrovolnictví, online, v sociálních službách či s výdělkem… Konference se zúčastnili zástupci měst, veřejné správy, škol, NNO, ministerstev, dobrovolníci.

Na úvod Hana Vosmíková, ředitelka Dobrovolnického centra HESTIA poděkovala veřejně zakladateli a dlouholetému propagátorovi dobrovolnictví panu Jiřímu Tošnerovi za jeho práci. Sklidil velký potlesk, ve stoje!

Marie Šímová a Jarmila Šímová u pracovního stolu, kde se hovořilo o firemním dobrovolnictví představily své aktivity (které se zaměřují především na zpěv a četbu). Nad rámec své práce navštěvují ve svém volném čase např. Domov Matky Vojtěchy, kde právě každý pátek zpívají, nebo čtou, setkávají se s klienty s demencí, Alzheimerovou chorobou.

Velmi zajímavé byly příspěvky Pavla Zvonka o dobrovolnictví ve věznicích (i nejtěžších jako jsou Valtice, klasických Liberec, nebo otevřených Jiřice), duchovní péči, výcviku psů, pomoci v domovech pro seniory, výrobě hraček do MŠ, stěhování školy … nebo Michala a Mileny Čančíkových o Dobrovolnictví generujících příjem prostřednictvím dobročinných obchůdků. benefic (i zde se mohl skvěle srovnávat například Prachatický dobročinný obchůdek s těmi, které nabízí např. ADRA, Sue Ryder, Hestia…

Konference byla doplněna výstavou fotografií Propojeni, aneb krása dobrovolnictví zblízka, autora Daniela Kašpara.

Z Ministerstva vnitra hovořili o koncepci dobrovolnictví, výběrovém řízení na regionální dobrovolnická centra. Na závěr číslo: za jeden rok bylo dobrovolníky odpracováno 46 miliónů hodin a to činilo hodnotu 4,5 miliardy korun? Tedy asi dobrovolnictví stojí fakt za to, vykonávat jej, využívat jej, nabízet jej! Co vy na to?
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
20.09.2019