ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Dobrovolnictví s námi

Město Prachatice se dlouhodobě věnuje dobrovolnictví. Městský úřad Prachatice nabízí v rámci firemního dobrovolnictví pomoc Spolupracuje dlouhodobě s Dobrovolnickým centrem Prachatice V dané chvíli oslovujeme organizace, lidi, kteří potřebují pomoci nejen v oblasti sociálně zdravotní, ale i životního prostředí, kultuře, sportu… a s čím ještě?

V Prachaticích působí Dobrovolnictví v centru pod společností KreBul, o. p. s., které je vysílající (ale i přijímající) organizací k mnoha dalším, potřebným. Existují zde další organizace, které se dobrovolnictví intenzivně věnují, ať je to charita, červený kříž, hasiči, další neziskové organizace. Městský úřad Prachatice se také věnuje firemnímu dobrovolnictví. Od roku 2002 pravidelně oceňuje město dobrovolníky v rámci kampaně (1x za dva roky) „Dobrovolník s kytičkou“. Od roku 2015 vyhlašuje s dobrovolnickým centem i kategorii Počin roku (míněno dobrovolnický). Sleduje, napomáhá, přispívá, podporuje, účastní se, medializuje, vyhodnocuje dobrovolnické aktivity.

Na území města působí přímo 14 poskytovatelů s 21 sociálními službami, tedy jsou zde místa, kde lze dobrovolnictví nabízet. Vedle toho zde jsou další iniciativy mimo sociální oblast, například životní prostředí, školství, sport, zdravotnictví, kultura, pomoc při odstraňování škod a další. Městský úřad Prachatice je v zapojení úředníků – dobrovolníků zhruba na 49%. Udělali jsme si vlastní průzkum a bylo zjištěno toto číslo, že se každý jeden z úředníků zúčastnil nepravidelně dobrovolnických aktivit, ale pak zhruba 10% se věnuje pravidelné činnosti. Jde o různé formy, dle volného zájmu. V letošním roce 2018 se nám podařilo do kolektivní smlouvy Města Prachatice a ZO Odborového svazu státních orgánů a organizací, závodní organizace při Městském úřadu Prachatice zakomponovat Firemní dobrovolnictví tzv. Den na dobrovolnictví a pomalu se nám na podzim rozjedou první hlášené aktivity. Dobrovolnictví podporuje Zdravé město Prachatice, které jej má v programu také jako svoji prioritu.

„Ten umí to a ten zas ono“, tak obraťte se na koordinátora dobrovolnictví na našem úřadu a třeba se právě s vámi domluvíme.          
Samotný úřad se zapojuje do různých sbírkových akcí a aktivit jiných organizací, jako je Kabelkový veletrh - pořádají Deníky.cz, jedná se o sbírku kabelek s prodejem a podporou talentovaných dětí ze sociálně slabých rodin, Sbírka brýlí pro Afriku s ICM nebo Ponožek pro lidi bez domova s Preventem 99. Pořádáme i vlastní sbírky např.: Školních pomůcek pro děti ze sociálně slabých rodin, nebo plastových víček pro místní handicapovanou Martinku, sbírky nepotřebných věcí, pro jiné potřebné do Prachatického dobročinného obchůdku, či Pletení čtverečků na deky pro lidi bez domova, sběr Hraček pro děti do Gruzie, Květiny do domova se zvláštním režimem Domova Matky Vojtěchy v Prachaticích, Krmiva pro psy do psího útulku. Úřad se svými dobrovolníky se zapojil do kampaně Druhý život dětské knihy – sběru starých knih a jejich distribuce do azylového domu, do sociálně slabých rodin vytipovaných odborem sociálních věcí OSPOD (sociálně právní ochrana), či vyslal dobrovolníky jako asistenty se seniory na exkurz na nedaleký zámek Kratochvíle.

V rámci přenosu dobré praxe dobrovolnictví medializujeme, či pomáháme medializovat druhým. Natočili jsme DVD o Dobrovolnictví v našem městě, napomáhali jsme při vzniku dokumentu a aktivní seniorce dobrovolnici Marii s Životem 90, vydali jsme přes 20 článků na webových stránkách města za rok (www.prachatice.eu), vytištěno byla kolem 18 článků v místních médiích a Radničním listu. Příklady dobré praxe byly publikovány např. ve Sborníku příspěvků z konference Active ageing jako výzva pro kulturu, či Bedekru aktivního stárnutí.                                                                                      
Naším cílem je, aby pomoc měla potřebný dopad.
Zdali je naše dobrovolnictví na úřadě tím pravým ořechovým, nevíme, ale děláme věci tak, jak cítíme, jak jsou potřebné, jak předpokládáme, tušíme, že jsou správné.

Kontakt: hana.rabenhauptova@mupt.cz, 724 188 864
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
12.08.2018