ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Duševní zdraví a sociální služby i u seniorů

Seminář o reformě v Prachaticích.

V Prachaticích proběhl seminář: Reforma péče o duševní zdraví a role poskytovatelů služeb. Pozvání přijali zástupci organizací a institucí, měst, kteří s duševně nemocnými pracují.
Seminář proběhl 20. 8. 2019 v příjemných prostorech Domova seniorů Mistra Křišťana – zahradním altánku. Občerstvení zajistilo Centrum STROOM Dub, klienti tohoto zařezaní účastníky semináře také obsluhovali.
 O proměně péče o lidi s duševním onemocněním ve své prezentaci hovořila Zdeňka Kuvíková, regionální konzultantka pro Jihočeský kraj Ministerstva zdravotnictví ČR. O stigmatech a stigmatizaci vedla diskuzi specialistka Národního ústavu duševního zdraví na destigmatizaci. Naplňování lidských práv v péči o osoby s duševním onemocněním přiblížil i na konkrétních příkladech Petr Šípek, manažer kvality pro Jihočeský kraj Ministerstva zdravotnictví ČR.
 
Velmi důležitá témata plánování a multidisciplinární spolupráce patřila k závěrečné diskuzi.
Hanka Rabenhauptová přiblížila síťování sociálních služeb v rámci ORP Prachatice a informovanost z pozice města, Veronika Švarcová, vedoucí sociální práce FOKUSU Písek představila multidisciplinární spolupráci v síti služeb z pohledu FOKUSU a prolínání sociálně zdravotních služeb.
Hana Vojtová uzavřela seminář o duševním zdraví svým pohledem na duševní zdraví osob v seniorském věku.
Semináře se zúčastnil i zastupitel města Prachatice Júsuf Traore, jinak vedoucí odboru školství a sociálních věcí Městského úřadu Vodňany, který se problematikou sociálních služeb zabývá.
 
Akce se uskutečnila v rámci projektu Deinstitucionalizace a KPSS ORP Prachatice. Závěrem účastníci získali bulletin: Noviny o lidech, kterým se nemusíte vyhýbat a vydává FOKUS České Budějovice, Tábor.
Město Prachatice se zapojí do 30. ročníku Týdnu duševního zdraví v ČR na přelomu září říjen 2019.
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
02.09.2019