ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Masopust v Paskově

Jak senioři pochovali basu.

Radostné chvíle rozmarného i bujarého veselí, komických figur, fašangových postav, krojované chasy a všude přítomná kráčející hudba. To jsou masopustní chvíle, na vesnicích v celé republice se lidé radují dle svých možnosti až do popeleční středy. To nastává 40denní předvelikonoční půst.

Naši senioři v Paskově vystrojili pohřební průvod pochování basy pro pozvané hosty z okolních vesnic v našem sále. První v průvodu vstoupil smrťák se svou kosou. Čtveřice funebráků nesoucí za ním basu položenou na márách v černém hávu. Samotný kněz v černém ornátu s ministranty. Kropenku a kadidlo nesli dva odpovědní starší kostelnici.

Smuteční recitátorka i plačící ženy uzavírali smuteční průvod. Dvě kolečka kolem sálu, máry s basou uprostřed čestná stráž na svých místech a obřad mohl začít. Recitátorka podala přísedícím patřičné informace o nebožce base, kněz započal smuteční obřad s vydatným přispěním svých ministrantů. Rozloučení probíhalo dle smutečního řádu, jak se sluší a patří, jen hosté propukali v bouřlivé výbuchy smíchu.

Na závěr byla přednesená rýmována báseň k ukončení tohoto aktu. Smrtka dala povel, funebráci nadzvedli dohasínající basu a za bouřlivého potlesku se vydali se sálu ven. Posezení i zábava o ukončeném masopustním veselí trvala do  nočních hodin. K tanci i poslechu hrála živá hudba, bohaté občerstvení bylo zajištěno, vše přispělo k dobré náladě.

Zase nastanou novým dnem stejné starosti i radosti, koloběh života každého z nás.

Za klub důchodců Paskov  napsal Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
28.02.2019