ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Mobilita je jedním z důležitých aspektů kvality života

Pomoct vytipovat bariéry v Prachaticích můžete i vy.

Bezbariérovost veřejných budov a prostranství se řídí vyhláškou č. 398/2009 Sbírky zákonů. Její realizace v praxi má však různé podoby a to i v našem městě. Cílem je dostupnost budov a prostranství pro všechny tedy i ty s omezeným pohybem a prostorovou orientací, seniory, nebo i těhotné ženy, osoby doprovázející dítě v kočárku apod. Cílem ale také je zachování soběstačnosti a schopnosti aktivního života bez zásadní pomoci druhých.

A právě proto již mnoho let se schází při Městském úřadu Prachatice, pod vedením referenta odboru kanceláře starosty - mající ve svých zadáních samosprávu -, neformální pracovní skupina osob, které mají zájem na odstraňování architektonických bariér, kterých ve městě ubývá. Ve skupině jsou lidé nevidomí, senioři, vozíčkáři, projektant, inženýr, vedoucí příslušných odborů, zástupci krajské komise pro rovné příležitosti, zástupci samosprávy...

Kus práce a cesty jak lidí z úřadu, tak i těch, kteří nově něco budují, a chápou, že nejde o segregaci, ale integraci osob s omezením (věku, postižení...) je za námi, ale další, možná delší, před námi. I vy nám můžete svými podněty pomoci, kde třeba je rozbitý chodník s označením pro nevidomé, kde do vstupu do veřejné budovy chybí madlo, zábradlí...

Při naší ještě srpnové cestě jsme narazili na chodníky bez nájezdů nebo se špatnými nájezdy (kde nebude problém napravit), u některých veřejných budov bariéry, kde pro jejich odstranění je třeba vše dobře naplánovat, vyhledat finanční zdroje a realizovat výhledově (bezbariérové WC, výtahy, vstupy do budov, označení zvukovými majáčky...), chybějící dostatečná doprava (autobusy), bezbariérové zastávky.

V současné době se předělává autobusové nádraží, jezdí Senior Taxík Maxík, ale i po dvou letech provozu zjišťujeme, že je daleko větší potřebnost, těchto služeb. Pracovní skupina také navrhla bezbariérovou „stezku“, průvodce po městě (navazujeme na již první zrealizovaný projekt Bezbariérová historie města). Navrhla pravidelné schůzky s konzultantem bezbariérovosti pro Jihočeský kraj Michalem Vondráčkem, konzultace projektů a pokračovat v úzké spolupráci s odbory výstavby, komunálních služeb, samosprávou. A nepochybně vyhledávání finančních zdrojů (MMR, MPSV, MZ, MŠMT, MK...)

Hanka RH+ Rabenhauptová, za pracovní skupiny AB města
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
18.09.2018