ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Montessori akademie pro seniory v Prachaticích

Zkušebně dostali prachatičtí senioři dárek, další formu vzdělávání.

Montessori škola připravila pro školní rok 2021/2022 akademii pro seniory. Nabídla 10 seniorům zkušebně si projít rok, za účasti studentů a všech zapojených tříd. Senioři přijali kurz jako další skvělou nabídku pro seniorských aktivit. Nabídka přišla, a i na úvodní hodině byly pedagožky Dagmar Kozlová a Ludmila Zíková. 
Montessory škol je v ČR 63, MŠ 113, patří mezi ně i Prachatice. Montessori škola v Prachaticích, Národní 1018, nabízí vzdělávání dle principů Montessori pedagogiky: „Lidská osobnost, ne výchovná metoda, musí být brána v úvahu“.

V úvodní hodině si hodně účastníci povídali o zakladatelce, italské lékařce Marii Montessori, (3x nominována na Nobelovu cenu), jejím životě a díle, ale také jak to ve škole Montessori Prachatice chodí: Smysl Montessori škol a učení není zdaleka jen ve vybavení a uspořádání tříd, ale je to především přístup k dětem a způsob výuky.
Senioři se podívali i na na slovní hodnocení žáků. Zajímavá byla konfrontace, protože všichni přítomní senioři své vzdělání prošli se známkami. Nechyběl ani test (pro žáky 9. tříd), výsledky si každý mohl zkontrolovat doma a věřte, ač byl pro 9. třídy, dal zabrat (ne všechno z fyziky, chemie a matematiky se odpovídalo na první dobrou). Jak bylo řečeno: „Při učení je nutná zpětná vazba, nikoli však známka. Zpětná vazba nás nezahanbuje, netrestá, ani neodměňuje. Hodnocení známkou vede k veřejnému srovnávání dětí ve třídě a v podstatě jimi děti učíme nahlížet na spolužáky jako na potenciální soupeře, ne jako na možné spolupracovníky. Montessori systém není založen na veřejném srovnávání a děti naprosto přesně vědí, ke komu si mohou dojít pro radu. Učitel popisuje individuální pokrok dítěte ve znalostech, dovednostech, jeho osobní úspěchy a co se dítěti nepodařilo. Vychází ze školních prací a svých záznamů o dítěti, které si po celý rok vede.“

Další témata, na která se mohou již v říjnu senioři těšit jsou například na kosmický příběh, matematiku, český jazyk …

Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
01.10.2021