ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Muzikoterapie - cvičení šité na míru

„Léčba“ zvuky v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích.

V rámci Cvičení šitého na míru v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích byla zařazena muzikoterapie s Jiřím Gabrielem Kučerou. Dvě hodinky relaxačního cvičení s 35 seniory, s hudbou, zvuky, hudebními nástroji (bubínky, dešťové hole, ozvučná dřívka, zvonečky Koshi, mořský buben, tamburíny, rytmické paličky, zvonkohra, rolničky …) se uskutečnily v rehabilitační místnosti domova pro seniory.

Po úvodním rozcvičení nastala „léčba“ zvuky, s nástroji. Senioři si na některé nástroje zahráli, některé nástroje jim byly více příjemné, libozvučné, jiné ne. Některé zvuky jim připomínaly příjemné vzpomínky, jiné ne. Došlo tak k přirozené smyslové aktivizaci, spojení vizuálního, sluchového i hmatového vnímání, procvičení všech smyslů, tedy i vzpomínání.

Cílem cvičení, setkání bylo především zvýšit komunikaci mezi jednotlivci, procvičení pohyblivosti, procvičení jemné motoriky, soustředění, sebevyjádření, harmonizaci a relaxaci. „Někde jsem četla, že muzikoterapie je zvuková masáž těla i duše, či prozáření zvukem“ a o to nám, při tomto cvičení, šlo především.  Je dokázáno, že hudba pozitivně ovlivňuje lidi s neurózami, krevním tlakem, s problémy s dýcháním, zlepšuje jemnou motoriku, srdeční rytmus.
Děkujeme Jiřímu Gabrielovi Kučerovi.
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
02.04.2019