ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Na S-art klub přišlo léto

Konečně se můžeme scházet a společně tvořit.

Při pohledu zpět máme pocit, že zima byla neskutečně dlouhá, ani ne tak kvůli stupňům na teploměru – ale všichni víme, jak ubíhá čas bez osobních setkání, bez možnosti zajít např. do divadla.

Ale přesto, že některé členy koronavirus postihl, nikdo se nenechal zlomit a po celou dobu jsme se „scházeli“  on line, nejprve jen Ti co mají připojení na Skype a později  se mohly připojit další tři účastnice díky propůjčení tabletů. To byla velice vstřícná pomoc a tak jsme se mohli všichni zúčastnit každotýdenních schůzek, kdy jsme projednali rychle co týden dal a pak, hurá na výstavu. Hanička nebo Petr přijali od každého „domácí úkol“, o tématu jsme se předem dohodli, ale nejsme sešněrovaní,  každý mohl namalovat také cokoliv podle své potřeby, když nedodal zadaný námět, pětku určitě nedostal.

Začínali jsme kresbou – vypadá to jednoduše, ale není, proporce a živost se projeví přesněji než u malby, a někteří byli móc dobří, třeba rozpohybované figury, radost z nich měli všichni. Pak jsme přiklonili více k malbě, námětem také byly květiny, rozkvetlé krajiny, těšili jsme se na jaro! A hlavně, že se probereme z poustevnického času. Výstava byla každé pondělí a prezentovali jsme postupně všechny týdenní práce, případně něco k obrázku dodali a přihlížející mohli projevit svůj názor, upozornit, že by bylo možné něco poopravit a případně pochválit.Při pohledu zpět nám jistě ten čas leccos vzal, ale také dal – dohodli jsme se, že se pokusíme tento námět ztvárnit . Určitě během „uzavírky“ jsme každý zlepšil svůj výtvarný projev a naučili jsme se něco nového. Mistr Švihla byl tak laskavý, že nám poskytoval domácí konzultace, střídali jsme se u něj v ateliéru po dvojicích, moc mu za to děkujeme! Čas pokročil a situace se zlepšila, jsme jistější /i díky očkování/ a tak jsme se osobně sešli!  Všichni se těšíme ze schůzek, počasí nám přeje a zámecký park je plný barev a krásných motivů.

Máme plány. K minulým vánocům jsme připravili do domovů důchodců dárky - pohlednicové obrázky. Byly přijaté s radostí – oboustrannou - a tak Nadace Preciosa nám navrhla, že zakoupí malá plátna a my namalujeme obrázky, vánoční dárky. S potěšením jsme tuto nabídku přijali a musíme se brzy pustit do díla, téma : optimismus potěší.

Loni jsme strávili krásný týden na plenéru v Rokytnici n/J a už se těšíme, že se v září opět vydáme na plenér (malování a kreslení v přírodě), už víme, že to může být harmonické prostředí, které povzbudí ke kreativitě.

A ještě : Splní se sen našeho klubu! Obdržíme dotaci na výtvarné potřeby, abychom mohli svými obrázky udělat radost jiným seniorům! A proto říkáme DÍKY za splněný SEN od Sensen.          

Ing.Svatava Loucká

Petr Jeništa,
S-art klub,
26.06.2021