ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Nepečené vánoční cukroví zná své vítěze

Vyzkoušejte vítězné recepty.

KreBul, o.p.s. připravila ve spolupráci s Prachatickým deníkem další ročník soutěže o nejlepší vánoční cukroví roku, tentokrát bylo tématem nepečené cukroví.
Čtyřčlenná porota měla za úkol vybrat ze sedmi vzorků (další dva dorazily až po uzávěrce a vyhodnocení soutěže). Jana Vandlíčková, Jana Lábrová, Iva Jeřábková a Marek Bárta – porotci letošní soutěže, to vůbec neměli jednoduché. Ve svém hodnocení se zaměřili na chuť, vzhled, nápad, vůni, recept a celkový dojem, za což rozdávali bodové ohodnocení od jedné do pěti.
A kdo letos vytvořil nejlepší nepečené vánoční cukroví a stal se vítězem soutěže o Nej cukroví roku 2020? Největší úspěch sklidily Lanýže s kokosem, které připravili klienti a pracovníci Domova Matky Vojtěchy v Prachaticích. Druhé místo putovalo taktéž ke klientům a pracovníkům, tentokrát za dvoubarevnou roládu. Třetí místo si pak odnesla za čokoládové koule s malinami Kateřina Singerová z Prachatic.
Kromě diplomů si výherci odnesli také věcné ceny, jako ruční šlehač, konvičku na kávu, vánoční tácky, kuchyňskou váhu, či mouky na další tvoření a pečení.
 
Vítězné recepty:
1. místo: Lanýže s kokosem (klienti Domova Matky Vojtěchy Prachatice)
Přísady: 50 g másla, 50 g vanilkového cukru, 150 g bílé čokolády, 2 lžíce rumu, šťáva z 1 citronu, 100 g kokosu, 30 g mandlí.
Postup: Máslo s cukrem utřeme do pěny a vmícháme jemně nastrouhanou čokoládu, rum, citronovou šťávu a 60 g kokosu. Tvoříme malé kuličky a do každé schováme mandli (spařenou) a obalíme ve zbývajícím kokosu. Ruce si máčíme ve studené vodě, aby se na ně těsto nelepilo.
 
2. místo: Dvoubarevná roláda (klienti Domova Matky Vojtěchy Prachatice)
Přísady na těsto: 20 dkg mletých piškotů, 20 dkg másla, 1 vejce, 2 lžíce rumu.
Přísady na náplň: 10 dkg rozpuštěného másla, 5 dkg moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, dle chuti kokos, mleté mandle nebo ořechy.
Postup: Ingredience na těsto smícháme, vypracujeme z nich těsto, které rozválíme na plát a potřeme náplní. Potřený plát těsta srolujeme do rolády a necháme uležet v chladu do ztuhnutí.
 
3. místo: Čoko koule s malinami (Kateřina Singerová, Prachatice)
Přísady: 24 oreo sušenek, 100 g nutely, 170 g gervais, 80 g mletých mandlí. Na obalení 100 g sušených malin.
Postup: Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Z něj vyrobíme kuličky, které nahoře posypeme sušenými malinami.
 
Za KreBul, o.p.s.
Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS. a Jana Vandlíčková (Prachatický deník)
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
31.12.2020