ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Ostravský univerzitní klub seniorů vstupuje do dalšího semestru studií

Senioři VU3V si mohou dále začít prohlubovat vědomosti v rámci svých možností a zálib.

V pátek 24. ledna proběhla výroční členská schůze (VČS) univerzitního klubu seniorů (UKS) při virtuální univerzitě třetího věku (VU3V) Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Z registrovaného počtu 59 členů jich bylo přítomno 44. Předsedkyně klubu Bronislava Wágnerová přednesla zprávu o činnosti za rok 2019, následovala zpráva o hospodaření a zpráva revizní komise. Došlo k obměně členů výboru - za odstupujícího jednatele Valtra Knorra byl zvolen ing. Bohumír Koběrský.

uks3.jpg

Pro konání dalších akcí bude zásadní zajistit místnost pro činnost UKS, neboť ostravská univerzita výhledově negarantuje jistotu místa pro přednášky na připravovaných akcích. Nabízí se možnost tyto akce konat v nově otevřeném komunitním centru Obecního úřadu v Michálkovicích, vše je v počátečním jednání.

Z akcí, které proběhly v roce 2019, lze jmenovat přednášku na téma Němečtí rytíři na Opavsku, Střípky z heraldiky a sfragistiky, Kostelíky v Beskydech, přednáška spisovatele a cestovatele Jiřího Andrleho, zajímavá byla i návštěva ZOO Ostrava se zaměřením na botanickou část se skleníky.

Dále proběhla návštěva zámku Fryštát v Karviné, velmi zajímavá byla také přednáška PhDr. Hany Vavříkové bezprostředně po ukončení VČS na téma Božena Němcová - její potomci - děti a vnuci. Již koncem února proběhne přednáška pro seniory MUDr. Rastislava Maďara z lékařské fakulty OU, výbor připravuje i exkurzi po památkách Hlučínska s Mgr. Jiřím Jungem.

uks2.jpg

Na letní semestr ak. roku 2019/20 jsou nabízeny pro studující seniory VU3V kurzy: 1. Památková péče v praxi s pěti přednáškami, kde bude zajímavá poslední s názvem Technická památka známá neznámá s exkurzí na Důl Michal v Ostravě, přednášejícími v kurzu budou lektorky Ph.D. Květa Jordánová a Ph.D. Martina Indrová. 2. ICT  pro mírně pokročilé II s RNDr. Martinem Žáčkem, 3. Tvorba www stránek II s ing. Pavlem Smolkou, 4. Angličtina pro mírně pokročilé s p. Petrou Schneidrovou, 5. Orientální filosofie s lektorem ThLic. Vladimírem Šilerem, který přednášel na semináři Postmoderna v rámci akce Erasmus+Day na OU.

Přihlášky do vypsaných kurzů jsou podány a již uzavřeny, takže studující senioři VU3V si mohou dále začít prohlubovat vědomosti v rámci svých možností a zálib.

článek Jožky Kubíčka

Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
29.01.2020