ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Paličkování je možný um i s 800 nitmi

Anna Lebedová z Prachatic, senzační seniorka paličkuje a rozdává své práce.

Anna Lebedová, senzační seniorka ukázala v KreBulu na vernisáži Um seniorů, svůj um v paličkování. Paličkování je způsob spojování většího počtu (3-800) nití vzájemným překřížením a stáčením. Paličkování se provádí jako ruční práce nebo na speciálních strojích, jeho účelem je zhotovení plošné průhledné textilie - krajky.

Výstavu paní Anny Lebedové z Prachatic si můžete, prohlédnou po celý měsíc říjen (denně od 10:00 do 17:00 hodin) v sídle společnosti KreBul, Zlatá stezka 145, Prachatice.
Paní Lebedová svým přátelům při vernisáži 2. 10. 2019 povyprávěla o svých „paličkovaných“ začátcích. Inspirovala ji výstava krajek, na které byla se svojí maminkou. Pak začala navštěvovat kurzy v Českých Budějovicích, Prakticích (kurzy probíhaly pod Svazem žen), kde dostala základy. Za svoji učitelku považuje českou výtvarnici a pedagožku Vladimíru Fridrichovou – Kunešovou. Dnes již paličkuje dle svých představ i dostupných vzorů. Paličkuje především z bavlněné příze. A má několik velikostí paliček (dle síly nití) a pracuje na herduli – polštáři, na kterém je papír se vzorem a špendlíky zapichuje a paličkuje dle předlohy i dle vlastních nápadů a vzniká tak unikátní plošné průhledné krajky. Vpřed rokem byla její krajka STROM oceněna ve stejnojmenné soutěži.

Krása jejich krajek zdobí mnohé ženy nejen v Prachaticích, ale i širokém okolí Její práce jsou k vidění v každé roční době. Dokázala vyrobit paličkovaná vajíčka pro období velikonoc, vánoční ozdoby, květiny pro plesovou sezónu. Dělá velkou radost nám všem a sama se udržuje paličkováním v kondici.
Těšíme se na další šikovné seniory a seniorky z Prachatic, které nabídnou svůj um do cyklu UM SENIORŮ 2020.
Akce byla podpořena z projektu „Jsme na stejné vlně“, podpořeného MPSV a městem Prachatice.
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
06.10.2019