ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Pozvánka na turistický výlet na Olymp 26.5.

Přijměte pozvání do "zapomenutého kraje na Boleticko", kam dlouhá léta mohli jezdit pouze vojáci střílet. I sem se život vrací. Navštívíme hradiště Raziberk, kostel sv. Mikuláše a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

zveme Vás na další procházku v sobotu 26. 5. 2018. 
Do výchozího místa, kterým bude Kájov, pojedeme vlakem GW Train Regio. Vlak odjíždí z Č. Budějovic v 8:13, takže si snad stačíme zakoupit zpáteční jízdenky do Kájova, pokud ne, zakoupíme ve vlaku. 
Na nádraží se tedy sejdeme nejpozději v 7:50 ​ hod. V Kájově bychom měli být v 9:12.
Z kájovského nádraží (550 m. n. m.) vyrazíme po žluté značce do obce, kde se napojíme na modrou. Ta nás povede nejprve po silnici, pak Přelštickým lesem a dojdeme po ní k hradišti Raziberk (658 m. n. m.).
Raziberk
Hradiště využívané zejména v době halštatské a laténské a později ve střední době hradištní. Sídlo mělo oválný tvar, obranný val je nejlépe zachovaný na východě, kde je vysoký až 3 metry.

Dále budeme pokračovat stále po modré přes Boletice – rozcestí až na kopec Olymp (640 m. n. m.), na kterém stojí pěkný kostel sv. Mikuláše.

Kostel sv. Mikuláše 
​ je románská stavba z druhé poloviny 12. století a je považován za nejstarší sakrální památku jižních Čech. Nachází se na vyvýšenině zvané Olymp nedaleko bývalé vesnice Boletice, která byla po začlenění do vojenského újezdu zbourána. Samotný kostel postupně chátral, ale dnes probíhá jeho částečná rekonstrukce.

Po odpočinku a svačině budeme pokračovat do obce Boletice, kde se napojíme na cyklotrasy 1253, od Boletic – rozcestí 1254, které nás dovedou kolem Dolanského, Prostředního a Nového rybníka zpátky do Kájova.

Celá trasa měří asi 11 km. V Kájově se můžeme podívat na velmi pěkný kostel Nanebevzetí Panny Marie a občerstvit se v místní restauraci.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Soubor církevních staveb patří k významným památkám jihočeské pozdní gotiky. Dominantní stavbou souboru je poutní kostel P. Marie ze 14. století s pozdně gotickým síňovým dvoulodím sklenuté síťovou hvězdovou klenbou. Kostel je sakristií spojen s raně gotickým kostelíkem Smrti P. Marie z 2. poloviny 13. století. Dalším budovou souboru je barokní fara z roku 1661, do které je vestavěná kaple sv. Jana Nepomuckého z roku 1699 a hřbitovní kaple s kostnicí z roku 1752.

Vlak z Kájova nám jede ve 14:46 nebo v 16:51.

Původní trasa byla zkrácena, přesto je třeba mít pevnou, pohodlnou obuv. Nezapomeňte na svačinu, pití. Doporučuji teleskopické hole.

Poznámka: V úseku Křemže – Kájov by měla být výluka a doprava nahrazena autobusy, časy příjezdů a odjezdů by měly zůstat stejné


Těší se
Jana Roglová
turistické výlety Klub Aktiv
www.klubaktiv.cz
František Batysta,
Klub Aktiv, z.s.,
24.05.2018