ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Prachatická výstava o mezigeneračních aktivitách v senátu

Prachatická výstava v senátu
 
Výstava Mezigeneračně zdobila vstup do jednacího sálu Senátu u příležitosti mezinárodní konference Rodinná politika a spolupráce generací jako projev občanské odpovědnosti. Cílem konference bylo ukázat, že je užitečné vnímat rodinnou politiku jako politiku pro všechny generace.
 
Z výstupů konference lze podtrhnout přípravu na demografický vývoj, růst výdajů na starobní důchody, či pohled na seniorskou generaci v kontextu všech generací. Zajímavá byla vystoupení např.: *Lucie Vidovičové, z katedry sociologie, která se specializuje na ageismus a stárnutí české společnosti s přednáškou na téma: Mladší a starší generace – spojenci anebo rivalové? *Hanns Christoph Sigl, vedoucího oddělení politiky generací, politiky vyhnanců/imigrantů a občanské angažovanosti Státního ministerstva pro rodinu, práci a sociální věci Svobodného státu, spolkové země Bavorsko hovořil na téma: Kde a jak se utváří společná budoucnost generací, např. vznikem mezigeneračních domů. *Jana Pízová, referentka pro rodinu Jihomoravského kraje, představila základní charakteristiky koncepce Rodinné politiky pro všechny generace. Vystoupení Petra Syrového z Oddělení prevence a rozvoje sociálních služeb Prahy 13 reagovalo na aktuální potřebu integrace uprchlíků z Ukrajiny, nebo *Bernhard Eder představil zkušenosti se vzděláváním seniorů v Německu, které se opírá o pohled na seniory jako subjekty vlastních životů. Závěrečný panel představil příklady dobré praxe z Rakouska, Belgie a Dánska:
 
Bývalý ministr práce a sociálních věcí Rakouska, profesor *Walter Pöltner. Představil práce tzv. Denkwerkstatt (možno přeložit častějším výrazem think-tank) St. Lambrecht, sdružující významné odborníky (většinou seniory) v oblasti sociální a zdravotní politiky Rakouska, jejichž cílem je vydávat taková odborná stanoviska k současnému dění, která podporují udržitelnou politiku. Podle členů Denkwerkstatt právě taková v současné době chybí. *Dana Žižkovská prezentovala belgický projekt mentoringu seniorů určeného mladým lidem při jejich vstupu na trh práce. *Judita Matyášová se soustředila na prezentaci činnosti největší seniorské organizace Ældre Sagen, která má 860 tisíc členů ve věku 65 to 90+a která aktivizuje seniory k jejich zapojení do občanského života.
 
Mezigenerační aktivity na výstavě, které vznikaly především z projektu SeniorPointu společnosti KreBul Prachatice a Obce přátelské seniorům sklidily velký ohlas od účastníků konference. Skvělá reprezentace.
 
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
10.05.2022