ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Přednáška na téma bezpečná domácnost

Senioři z Paskova se učili, jak uhasit malý požár, nebo co dělat v případech nouze.

Nastal říjen a my senioři opouštíme prostor v zemi nikoho, neboli chovatelský areál v Paskově do účelového sálu uprostřed města. Toto střídání přes léto v přírodě a v chladném počasí v zimě na sále probíhá již několik let. Je pravda, změna času bude pozdější, ale i tak tuto transakci nemá nikdo rád. Je delší čas pak na to si zvyknout, na délku spánku, následně potom denní aktivitu.

Dnešní den - úterý, pravidelné společné setkání seniorů probíhá pod záštitou Slezská brána se spoluprací Severomoravského kraje pod titulem Bezpečná domácnost. Ing. V. Dvořáček přednášel o všech možných příčinách úrazů v domácnosti, včetně kutilství. Možné příčiny požáru od nepořádku, až po špatné používání el. přístrojů v celé škále.

Nepozornost, spěch, dvě práce najednou… při tom všem lze snadno zapomenout, vypnout el. sporák, plyn, či el. spotřebič, kde je úraz nasnadě. Seznámení s hasicími prostředky, jak uhasit požár v počátku, jako je rouška, sprej, či malý hasicí přístroj do auta, bylo samozřejmostí. I mobilní telefon pro případ nouze, nebo nevolnosti, měl by být vždy po ruce.

Následoval výklad JUDr. Bendové v oblasti práva dědictví, pozůstalosti sepisování smluv či půjčování peněz. Pro nás nejstarší co nás čeká a nemáme s tím zkušenosti, jsou neocenitelné poznatky, jak v takových případech pokračovat. A hlavně na co si dát pozor, abychom se nedostali  do existenčních potíží. Každý postup při sepisování smluv či dědictví dokládala příkladem, který se stal. Z vlastní nepozornosti, ledabylosti, či nepřečtení si pořádně co podepisuji, jim zbyly jen oči pro pláč.

Na závěr celkové diskuze, jak všechno si zařídit, jsme dostali základní poučení nebo informace na ledničku. Pro případ  Co kdyby, každý dostal na závěr dárek. Doporučuji to všem, kdo o tom nemají ani páru. Internetová stránka www.vejirzivota.cz. Společně jsme to mezi sebou probírali a večerní hodinou se každý ubíral do svého domova.

Děkujeme všem, kteří připravili tuto akci pro nás v tomto směru nezasvěcené.

Za klub důchodců Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
15.10.2018