ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Při "Dnu s handicapem" se hovořilo i o seniorech

V Prachaticích to s integrací umí.

Děti ze Základní školy Prachatice, Zlatá stezka 387 se dozvěděly zajímavou a nenásilnou formou o lidech se zdravotním postižením, sociálních službách, dobrovolnictví a pomoci, ale také jak se chovat k lidem s handicapem. Organizátoři měli za cíl ukázat dětem možnost chápání postižených, sdělit co je integrace.

Žáci se s radostí zapojili do „stezky plnění úkolů“, všech připravených aktivit, byli pozorní. Vyzkoušeli si jízdu na vozíku, stali se průvodci nevidomých, povídali si lidech, kteří ztrácí paměť, nebo jak komunikovat s lidmi, kteří špatně slyší, mluvilo se také o seniorech, o hospici, lidech, kteří umírají. Velká část byla věnována pomoci, podpoře, dobrovolnictví. Děti si prošly mini výstavou dobrovolnické pomoci, uváděly vlastní příklady. 

Oživením celého dopoledne bylo pak povídání s vozíčkářkou Marií Bednářovou, které ukončila studium v ARPIDĚ v Českých Budějovicích a nyní se pokouší o zaměstnání s asistencí, je dlouholetou členkou Klubu zdravotně postižených Prachatice.

Děti získaly řadu drobných odměn, o některé soutěžily a některé získaly za splnění aktivit Dnu s handicapem. I takto se dá připomenout den s handicapem. Za organizátory pevně věříme, že v dětech nějaké zážitky, prožitky zůstanou, že si s rodiči, vychovateli, kamarády budou povídat, ať již to byla prohlídka auta, kam vjede vozíčkář po plošině, či malování jednou rukou, nebo zvukové pexeso...

Akce byla podpořena Jihočeským krajem, v rámci projektu Počítáme s Vámi, dále pak městem Prachatice a společností KreBul o.p.s.

Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
13.12.2020