ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Psaní od jedné paní – výstava

93 letá Jaroslava Turková z Prachatic vystavuje svá "psaní v SeniorPointu Prachatice


V rámci projektu Ten umí to a ten zas tohle SeniorPointu Prachatice byla na měsíc květen připravena výstava Psaní od jedné paní - Jaroslavy Turkové. Výstava je otevřena denně od pondělí do pátku od 10:00 do 17:00 hodin v SeniorPointu Prachatice.
Paní Jaroslavě Turkové je 93 let. V současné době žije v domě s pečovatelskou službou a takřka denně ji navštěvuje syn (Milan Harant). Paní Turková téměř denně píše cosi, co udělá nejen ji, ale širokému okolí radost. Jsou to přání, myšlenky, dopisy, básničky pro blízké, přátele, sousedy, návštěvy. A tak slovo dalo slovo a paní Turkovou jsme společně se sousedkou paní Davidovou navštívili. Dlouze jsme si popovídali, a domluvili se na uspořádání malé výstavy. Z malé výstavy vznikla výstava velká. Na bezmála na třiceti panelech jsou celá psaní, básně, kousky psaní, pár slok básní od paní Jaroslavy Turkové. Výstavu můžete po celý měších květen navštívit v prostorech společnosti KreBul, Zlatá stezka 145, Prachatice.
Při vernisáži 1. května 2022 sice paní ze zdravotních důvodů nebyla, ale přišel syn a ona za 5 dní poté a výstavu osobně také navštívila, pozorně si prohlédla a napsala nám: „Děkuji za krásnou výstavu, kterou jste mi udělala. Nejen, že mne ta krása potěšila, ale hlavně silně dojala. Takové pozornosti se mi v životě nedostalo, a to už tu straším 93 let. Jde jen o pár slov přátelům k jmeninám a narozeninám. To se jim líbilo, a tak si každá psaní vyžadovala. Že to vezme takový úspěch, mě ani ve snu nenapadlo.“ Paní Turková nám také napsala báseň k našemu setkání a vybíráme jednu sloku:
K svátku nebo k narození
mým blízkým potěšení.
Někdo nosí kytičky,
já rozdávám veršíčky.
Vernisáže se zúčastnilo 1. 5. 2022 hodně lidí (především žen), kteří si přišli vyslechnout verše, čtení Psaní od jedné paní a zároveň bonusem byla pusa (od dvou přítomných mužů), pod rozkvetlou třešní.
Krásný čas. Přijďte si výstavu také prohlédnout. Pokud znáte ve svém okolí někoho, kdo něčím vyniká, je zajímavý, něco rád děla, napište nám o něm, zkusíme jej kontaktovat a třeba pomoci s výstavou, setkáním, besedou (hana.rabenhauptova@mupt.cz).
 
Akce byla podpořena městem Prachatice.
Hanka RH+
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
10.05.2022