ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

SOS: Seminář Léčba nemocí a zdravotní péče

Akci pro seniory uspořádala Seniorská občanská společnost Prachatice ve spolupráci s Nemocnicí Prachatice, za podpory Jihočeského kraje a města Prachatice.

V programu, který řídila Hana Mrázová, místopředsedkyně organizace SOS Prachatice, vystoupili po zahájení lektoři z prachatické nemocnice a Oblastní charity Vimperk. Seminář zahájili ředitel nemocnice Michal Čarvaš, starosta města Prachatice Martin Malý a místostarosta Jan Klimeš. Seminář navštívila také Michaela Mottlová z krajského úřadu, která má na starosti problematiku seniorů a Alena Bártíková z MPSV krajské politiky stárnutí. Organizačně zajišťovala se svým kolektivem akci předsedkyně SOS Jana Krejsová.

Kateřina Štarjtová, manažerka kvality Nemocnice Prachatice, se zaměřila především na První pomoc a možné úrazy doma i venku. Pavla Tomanová, vedoucí dietní sestra prachatické nemocnice, na Výživu v nemoci. Alena Litvanová, sociální pracovnice nemocnice, nastínila možnosti poskytování informací pacientům o následné péči, stejně tak pak v odpoledním bloku Darina Iroušková, ergoterapeutka nemocnice, hovořila o kompenzačních pomůckách, které mohou zvýšit kvalitu života ve vyšším věku. Nechybělo ani zaměření na nemoce a jejich léčbu, rehabilitaci z úst Věry Tůmové, také fyzioterapeutky prachatické nemocnice.

Jediným lektorem mimo nemocnici byla pak vedoucí pečovatelské služby v Prachaticích z Oblastní charity Vimperk, Dana Vidlášová, která se zaměřila na představení služeb od pečovatelské služby, přes ošetřovatelskou péči, až po domov seniorů. Zdůraznila s ohledem na účastníky s převahou z Prachatic služby poskytované a žádané v Prachaticích - od senior Taxíku Maxíku, přes doprovod, osobní hygienu, tísňovou péči,  úklidy až např.  po donášku obědů, kde mají cca 260 klientů, dále pak ošetřovatelskou péči, kdy navštěvují v domácím prostředí osoby, které ji potřebují, a mají ji doporučenou lékařem, vč. rehabilitace, ale i o sociálně aktivizačních službách pro seniory, osoby se zdravotním postižením a to formou projektu Aktivně ve stáří.

Účastníci obdrželi řadu materiálů jak z nemocnice, tak spolupracujících organizací SOS a pozvánek na další aktivity. Např. Časopisy Jihočeské zdraví, Doporučení pro správnu výživu ve vyšším věku, STOP Alzheimer, Zdravé bydlení seniorů, Jak si správně mýt ruce, Výživa při onemocnění ledvin, Znáte svůj krevní tlak, Život je sladký i bez cukru, Info ze společnosti pro léčbu závislostí, Snídáš! Dobře děláš!, Nebezpečná klíšťata, Úspěšné stárnutí a aktivní stáří, Kluby důchodců MZČR, Oblastní charita Vimperk ošetřovatelská a pečovatelská služba, Dům klidného stáří Pravětín, ale i pozvánky na úterní zájezd (25.9.) do Hoslovic – SOS, Seniorský sedmiboj – Komunitní centrum a SeniorPoint Prachatice (27. 9.) a Seniorský bál 1. 10. 2018 …

I občerstvení se neslo v duchu zdravého stravování a tak nechyběla meduňka, máta, ovoce, či cizrna, tvaroh …
Závěr patřil cvičení s Věrou Tůmovou, fyzioterapeutkou Nemocnice Prachatice. Seminář, který navazoval na první část minulé úterý (11. 9.) se vydařil, Doufejme, že informace účastníci předají dál.
 
Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
18.09.2018