ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senior roku 2018 očima Klubu Důchodců Paskov

Ku Praze je cesta dlouhá aneb výprava paskovských důchodců na slavnost v Divadle ABC.

Je neděle, poslední den v září, neboť to je nejslavnější den pro Senzační seniory, kteří jsou pozváni do Prahy na předávání cen a čestného uznání za svou vykonanou práci. My, paskovští senioři, vstáváme tohoto chladného rána, kdy už jsou skla na autě přimrzlá, abychom stihli vlak na Prahu z Ostravy. Cesta vlakem je pohodlná, spokojenost a očekávání, co nás čeká, naplňuje i nás vybrané.

A matička Praha, to město stověžaté, historií i kouzlem oplývající, nás před polednem přivítala slunečním svitem a nádhernou modrou oblohou. Máme ještě čas je třeba se podívat na opravený orloj, který v pravé poledne odbíjí. Procházka Staroměstského náměstí, přilehlých uliček, trhu a Týnského chrámu... před ním musí každý pocestný smeknout umu i celé kráse našich předků. Kratká pauza na oběd  a cesta vede do Vodičkovy ulice k divadlu ABC. Pro připravené lístky i program tohoto setkání SenSenu.

Je to něco jako zlatý slavík s větší vážností a odpovědností i radostí s naplňujícím se věkem. Celé hlediště je naplňené do posledního místečka pozvanými seniory z celé České republiky. Dýchá energií a očekáváním. Úderem 15. hodiny se ujal moderování redaktor z Českého rozhlasu. Úvodní slovo patřilo Simoně Stašové a ředitelce celého projektu. Do Zlaté síně slávy vstoupila architektka Eva Jiřičná, která pendluje mezi Londýnem a Prahou.

Vyhodnoceny také byly i jednotlivé kluby seniorů a čestná uznání pro jednotlivce. Jako odměna bylo připraveno divadelní představení Vězeň na Druhé avenue. Excelentní vystoupení dvou protagonistů, Simony Stašové a Kamila Halbicha, provázel dlouhodobý potlesk v průběhu hry i po jejím skončení. Na závěr děkovačky popřála Simona Stašová všem zúčastněným hodně pevného zdraví a elánu v tvůrčí činnosti. Po představení bylo chvilkové setkání s herečkou u sklenice vína.

Náš čas signalizoval vyzvednout kabáty a pomalý odchod na Hlavní nádraží, abychom stihli vlak na opačný konec republiky. Celkové rozjímání v kupé vlaku nad prožitými chvílemi tohoto dne i programu dodává novou energii i sílu do dalších i šťastnějších dní, pokud nám zdraví dovolí. Společné rozloučení na vlakovém nádraží a cesta k domovu nás zastihly pár minut po půlnoci.

Za Klub Důchodců Paskov napsal Antonín Jankůj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
07.10.2018