ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři „na plovárně“

Prostřednictvím Cvičení šitého na míru v Domově seniorů Mistra Křišťana se vzpomínalo na doby minulé.

Jak to tenkrát bylo „na plovárnách“ napověděly fotografie, které měli senioři k dispozici. V úvodu si je společně prohlédli a vyprávěli, co na nich vidí (pletené háčkované plavky, lidi ležící na dekách, čtoucí si, hrající si s míči, pálkami, jezdící na lodích, parníku). Vzpomínali také na dobu svého mládí, jak se koupali v řece na Zlatém potoce, nebo v rybníku, jak utíkali rodičům z domova, aby se vykoupali, jak si stavěli hráze na potoce, také jak si ukazovali, kdo má lepší plavky (většinou zpočátku pletené, až později látkové).

A dále pak následovalo samotné cvičení. Nejprve dýchací cvičení s využitím foukání, pískání, zpívání, pokřiky, dále procvičování jemné motoriky např. veslováním, cvičení s míči. V závěru měli všichni účastníci obou skupin cvičení možnost vybrat si z velké škály slunečních retro brýlí a zaujmout relaxační polohu – jako „na plovárně“.

Každá setkání mají velký význam nejen samotným sdílením ale i radostí a velmi podstatným faktorem je pak (byť malá, ale přesto důležitá, vlastně jakákoliv) pohybová aktivita.

Kéž by bylo více takových dobrovolnických aktivit, jako je cvičení v domově seniorů. Přidejte se.

Hanka RH+ Rabenhauptová a Muchlová Denisa, praktikantka
foto: Karel Rabenhaupt
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
18.09.2018