ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senioři poznávali krásy Českého středohoří

Co vše se dá stihnout na týdenním poznávacím a rekondičním pobytu.

Zájezd byl celý v režii Městská org. Senioři ČR Prachatice. Pravidelně po celý týden vyjížděli ráno z Litoměřic do blízkého i vzdáleného okolí na výlety, které pro ně tým seniorských organizátorů připravil, aby se navečer vraceli plni zážitků. Denně vždy připravili 3 - 4 zastavení, které byli rozmanitě složeny, zámek- rozhledna – muzeum -technická zajímavost.

Např. hned první den vedla jejich cesta na nejvyšší rozhlednu ČR, která je v tepelné elektrárně Ledvice 144 metrů výšky, ale zdolali výtahem. V hornickém městě Duchcov žila nejen organizátorka zájezdu, ale hlavně na místním valdštejnském zámku pobýval 13 let G. Casanova. Expozice o této světoznámé osobnosti byla úžasná, zastavili se u jeho hrobu a viděli také neblahé pozůstatky důlní činnosti v Duchcově a okolí. Přejezd do Dubí u Teplic byl pastvou pro oči, zejména pro ženy, kdy v muzeu „Porcelánu s modrou krví" všichni mohli vidět nejen sortiment cibuláku, ale také figurální porcelán z duchcovské porcelánky Royal Dux.

Odpoledne jsme navštívili „Královské pole“ s pomníkem Přemysla Oráče ve Stadicích tam si senioři oprášili znalosti z dějepisu. Poslední zastavení dne bylo v Dubičkách na tzv. Portě Bohemica, které je přeloženo příznačně „Brána do Čech“, dech beroucí vyhlídka všechny účastníky utvrdila, jak je u nás v Čechách nádherně. Další dny pokračovaly ve stejném duchu, celkový výčet památek a zajímavostí přikládáme.

VIDĚLI JSME :
6 ZÁMKŮ  / Duchcov, Budyně n/Ohří, Roudnice, Jezeří, Ploskovice, Libochovice/
3 ROZHLEDNY /Ledvice, Kalich, Kratochvílova v Roudnici/
2 MUZEA  / Český granát, porcelán Dubí  /
6 TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH ZAJÍMAVOSTÍ / důl Richard, rýžování granátů, přesun kostela v Mostě, levandulová zahrada, tepelná elektrárna, důl pod zámkem Jezeřím /
1 POMNÍK  / Přemysl Oráč/
2 VÝSTUPY NA  VRCHOLY / Radobýl, Říp/ 
1 PLAVBA LODÍ –  Zájemci navštívili Malou pevnost Terezín, v muzeu granátu jsme rýžovali české granáty a dokonce jsme i vyrýžovali, zastavili jsme se  v romantických LÁZNĚ MŠENÉ .

 Pravidelně  jsme při svých autobusových toulkách projížděli pod zříceninami hradů Házmburk a Košťálov, pod vrcholy Milešovky, Radobýlu, Lovoše, Boreče.
Tento výčet je obsáhlý, ale účastníci vše absolvovali s nadšením  Velikým poděkováním organizátorům  je, že mají  již 25 přihlášek pro poznávací pobyt 2021, aniž by senioři věděli, kam ho organizátoři z městské org. Senioři ČR nasměrují.
 
Zdena a Karel Hrůzovi
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
06.10.2020