ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Seniorská obálka dorazila do Prachatic

Jednoduchý tiskopis, který může napomoci v krizových situacích.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uspořádalo ve spolupráci s městem Prachatice v rámci projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň kulatý stůl na téma „Prevence v seniorském věku – Seniorská obálka“. Kulatý stůl se uskuteční v pondělí 1. dubna 2019 od 10 hodin v Radničním sále Staré radnice v Prachaticích. Pro seniory byly připraveny zajímavé příspěvky z oblasti zdraví, požární a policejní prevence. Navíc každý návštěvník obdržel zdarma Seniorskou obálku.
 
Na kulatý stůl 1. 4. 2019 dorazili nejen senioři, zástupci seniorských organizací, zastupitel města Zdeněk Krejsa, ale i skvělí přednášející. O policejní prevenci hovořila s uvedením mnoha příběhů z místa por. Bc. Marina Joklová, z ÚO Policie ČR Prachatice, doplnil příklady z praxe ředitel Občanské poradny  Prachatice Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS., o požární prevenci s praktickými ukázkami a doporučeními vystoupil a zaujal por. Mgr. Martin Vávra z Hasičského záchranného sboru ÚO Prachatice a nádherně ke zdravotní prevenci i o tom, co nic nestojí a co můžeme dát „zadarmo“ (třeba úsměv, přátele, lásku, smích, rodinu …) popovídala Ing. Hana Vojtová, ředitelka Domova seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích, ředitelka Institutu smyslové aktivizace. Krásnou tečkou pak byla informace o seniorské obálce, kterou všichni přítomní na místě obdrželi.
 
Seniorská obálka je projekt, který se pozvolna rozjíždí v Jihočeském kraji. Poprvé byl představen široké veřejnosti na tiskové konferenci v pondělí 26. listopadu 2018 v Českých Budějovicích.
 
Jedná se o tiskopis, který může napomoci v krizových situacích. Je určený především pro seniory a osoby zdravotně postižené, které bydlí ve svém domácím prostředí.   Karta vznikla ve spolupráci Ministerstva práce a sociálních věcí a krajské samosprávy v rámci projektu „Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“. Funguje na principu I.C.E., neboli „In Case of Emergency, což znamená karta, pro případ naléhavé pomoci, v případě nouze. Těch případů, kdy osamělého seniora mohou postihnout náhlé zdravotní potíže a musí volat záchrannou pomoc, přibývá, stejně jako výjezdů hasičů nebo policie. I lidé v mladším věku jsou často rozrušeni, nesoustředěni, dezorientováni a nedokážou odpovídat na položené otázky, který si výjezd záchranky, hasičů nebo policie vyžaduje. Velkým ulehčením pro přivolanou pomoc je v této situaci dobře vyplněná Seniorská obálka.
 
Doporučujeme, aby byla vyplněna co nejaktuálněji a nechyběly v ní potřebné údaje. Aby bylo vyplňování jednoduché, podle lékařů zásahových jednotek, kteří formulář obsahově doporučili, postupujeme podle barev „jako na semaforu“. Co je červené je nejdůležitější, naopak zelené je na vůli seniora, zda tyto údaje chce poskytnout. Každé vyplnění tiskopisu je vlastní záležitost seniora nebo jeho osoby blízké. Ať už jde o nemoci, se kterými se dotyčný léčí, léků, které užívá nebo jména praktického lékaře. Důležité údaje se týkají osob blízkých. Po dohodě se všemi složkami IZS je nutné, aby tiskopis po vyplnění byl přeložen a umístěn na viditelném místě v domácnosti seniora. Jedná se POUZE o dvě možnosti - dveře lednice nebo vstupní dveře do bytu zevnitř. Můžeme použít pro připevnění a uchování tiskopisu i plastovou obálku.
 
I když se jedná o zdravotní údaje, jedná se o prostředek sociálně zdravotního pomezí. Vedle důležitého fyzického zdraví je stejně důležitá psychická pohoda člověka. Proto doporučujeme pomoc s vyplněním a aktualizací Seniorské obálky od rodinných příslušníků, osob blízkých nebo na základě sousedských vztahů – jednoduše  při jejich návštěvách.
 
Přijďte si pro Seniorskou obálku a myslete na své bezpečí! Společně Vám přejeme, abyste Seniorskou obálku nepotřebovali, ale abyste s ní byli připraveni.
 
Alena Bártíková, Hanka RH+
Foto: Karel Rabenhaupt, Hana Rabenhauptová
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
02.04.2019