ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Senzační seniorka Jaroslava Krejsová získává další ocenění

Jaroslava Krejsová se svým vnukem Zdeňkem získala ocenění za dlouhodobou péči o válečné hroby.

Celkem 13 plaket – ocenění za péči o válečné hroby, udělilo Ministerstvo obrany ČR. Jejich slavnostního předání se ujala hejtmanka Jihočeského kraje. Ocenění převzali také Jaroslava a Zdeněk Krejsovi.

V reprezentativních prostorách sálu Secese Krajského úřadu Jihočeského kraje byla předána ocenění v podobě plaket, a to za péči o válečné hroby a pamětní místa na jihu Čech. Mezi 13 oceněnými jsou také Jaroslava Krejsová a Zdeněk Krejsa.

Slavností setkání zahájila hejtmanka Ivana Stráská, která připomněla, že je důležité mít stále na paměti a připomínat si svou historii a také osoby, které jsou uvedeny na řadě náhrobků a pomníků. „Nejde totiž jen o ten pomník, ale o tu vzpomínku samotnou. Naše země je totiž dědictvím našich předků a my bychom si ho měli nejen vážit, ale i uchovávat pro budoucí generace,“ uvedla hejtmanka.

Ocenění získali plaketu a certifikát, udělený Ministerstvem obrany České republiky, odborem pro válečné veterány. Osobního předání se zhostil Imrich Vetrák, který objasnil symboliku na plaketě: „Největší plamen symbolizuje plamen ohně, války. Prostřední plamen je jako symbol svíčky, zapálené na počest obětí a nejmenší je zpodobněním slzy pozůstalých“, vysvětlil pracovník ministerstva.

Uděleno bylo celkem 13 ocenění. Plaketu obdrželi zástupci devíti měst a obcí a čtyři konkrétní osoby. „Své plakety převzali také Jaroslava a Zdeněk Krejsovi, a to za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí, spojených s osudy žen, jež v roce 1945 absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar“, uvedl Imrich Vetrák.

Závěr patřil poděkování všem oceněným přímo od hejtmanky Ivany Stráské: „Jsem ráda, že se právě vy takto příkladně staráte o tato pietní místa a chtěla bych vám za to jménem kraje poděkovat,“ uvedla.

Za nominací stojí Tomáš Turek z Městského úřadu Prachatice, který má ve své agendě oblast válečných hrobů. „V novinách jsem si všiml článku o příběhu Jaroslavy Krejsové a jejího vnuka Zdeňka Krejsy. Sleduji jejich práci již několik let a vážím si jednotlivců, kteří berou péči o válečné hroby za své, není jim historie a památky lhostejné“, to byl důvod, proč návrh na ocenění, které oba dva v roce 2018 získali podal. „Připojuji se ke gratulacím“, uvedl závěrem.

Ocenění předchází dlouholetá práce Jaroslavy a Zdeňka Krejsových, kteří pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti KreBul vydali knihu Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků, sborník z konferencí, leporelo ke hřbitovu obětí pochodu smrti ve Volarech, videodokument o pamětnici Renatě Dindové, pohlednice k tématu (zasílané pamětníkům), realizují již 11 let konference o multikultuře, výstavy (Helgy Hoškové i ve spolupráci s Židovským muzeem), byli inspirací pro Military Death March, podíleli se na rekonstrukci pamětní desky na hřbitově pochodu smrti ve Volarech, pořádají poznávací cesty po koncentračních táborech, besedy a přednášky ve školách, setkání s pamětníky apod.

Text: Zdeněk Krejsa; Foto: Radek Šíma, Krajský úřad Jihočeského kraje a Zdeněk Krejsa


 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
24.10.2018