ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Sešli se, aby pomohli

To je motto benefičního koncertu, který již po třinácté uskutečnila Charita Ostrava.

Benefiční koncert se konal tentokrát 18. září v krásném prostředí Divadla Antonína Dvořáka. Celý výtěžek ze vstupného bude využit na podporu Hospice sv. Lukáše - zařízení pro lidi v závěru života.

Do posledního místečka zaplněné hlediště Divadla Antonína Dvořáka přivítala známá moderátorka Martina Kociánová, která krásnými slovy vyjádřila poděkování všem přítomným, kteří zakoupením vstupenky přispěli k celkovému výnosu na podporu Hospice sv. Lukáše, jehož význam přiblížil nejen ředitel Charity Ostrava Martin Pražák, ale i videofilm, který ukázal život v něm.

Pražákova slova poté podpořila také jedna z pečovatelek tohoto hospicu, která svými krásnými lidskými příběhy dojala snad každého a moderátorka M. Kociánová ji po rozhovoru nazvala andělem a hluboce se jí uklonila. Také její rozhovor s biskupem Diecéze ostravsko-opavské Mons. Františkem V. Lobkowiczem, který převzal záštitu nad tímto benefičním koncertem, všichni přijali s nadšeným potleskem a obdivovali jeho vzácný smysl pro humor. Koncertu byli přítomni také zástupci hejtmana MS kraje i primátora města Ostravy, kteří rovněž převzali nad ním záštitu.

Vlastní program koncertu zahájilo vystoupení od narození nevidomé sopranistky Pavly Flámové, která absolvovala ostravskou Janáčkovou konzervatoř pod vedením pod vedením pedagožky Evy Dřízgové-Jirušové a poté Scholu Cantorum v Basileji. Její procítěný zpěv, zaměřený na barokní hudbu, za skvělého doprovodu komorního orchestru Camerata Janáček odměnili diváci opakovaným potleskem vestoje.

Poté moderátorka Kociánová představila další interprety koncertu, a to bratry Ebenovy s kapelou. Také Marka Ebena, který byl ostravskými diváky velice vřele přijat, ještě před jejich vlastním vystoupením vyzpovídala, a jeho vtipné odpovědi na její otázky všechny několikrát rozesmály. Marek sám nazval jejich kapelu jako "hospicovou", protože již několikrát vystupovala na charitativních koncertech v různých hospicích, např. v Žamberku, v Čerčanech aj. Hudba bratrů Ebenových, jak ji moderátorka v úvodu prezentovala, má opravdu svébytný a nezařaditelný "ebenovský" styl, s moudrými a aktuálními texty Marka Ebena, takže i jejich úterní vystoupení bylo přijato všemi přítomnými s nadšenými ovacemi vestoje, z čehož bylo poznat, že ostravské publikum své Ebeny opravdu miluje.

RNDr.Jiří Bárta

Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
20.09.2018