ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Setkání ambasadorů

článek Evy Bouřové, Univerzitní klub seniorů, z.s.

Setkání ambasadorů seniorských klubů SenSen v Sovových mlýnech na Kampě v Praze v úterý 15. května 2018 moderoval pan Karel Voříšek. Program zahájila výkonná ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků společně s ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou. Ministryně informovala, že vláda připravila zvýšení důchodů a slevy na jízdném.V téměř hodinové debatě ministryně odpovídala na dotazy, zejména se debatovalo o finanční situaci seniorů i organizací a osob, kteří o staré lidi pečují.
Diskutovalo se i o Ceně Senior roku, respektive o tom, co toto ocenění od Senzačních seniorů Nadace Charty 77 přineslo jeho nositelům. Slovo dostali loňští ocenění, paní Helena Vostrovská z Centra sociální pomoci a služeb v Hradci Králové a František Batysta, který reprezentoval vítězný klub Aktiv z Českých Budějovic. 
Alexandra Aschermannová, porotkyně Ceny Senior roku a členka Rady projektu SenSen, přítomné vyzvala, aby opět nominovali aktivní seniory ze svého okolí. Helena Vostrovská potvrdila, že to má smysl. I díky Ceně Senior roku si politici v regionu všimli, že existuje něco jako aktivní senioři, jejich počet stoupá a věnovat jim pozornost má význam. 
Ředitel Domova Sue Ryder Matěj Lejsal si pro seniory připravil přednášku na téma Umění rozhovoru s velkým „R“. Seniorským ambasadorům nabídnul představit v jejich klubech hru „Řekni mi“, která usnadňuje rozhovor o životě, přáních a potřebách zejména starších lidí.
V rámci setkání proběhlo také vyhlášení výsledků soutěže ve štafetovém plavání „Přeplavme svůj La Manche“. V již tradiční akci Senzačních seniorů zdolalo v bazénech po celém Česku 857 plavců společnými silami přes 3200 kilometrů. Ceny nejpilnějším klubům i jednotlivcům předala zimní dálková plavkyně Lucie Leišová.
V odpoledním programu Martin Koky, IT expert ze společnosti Sprinx System, informoval o moderních formách komunikace a o sociální síti Facebook.
Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
22.05.2018