ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Slezská brána až na jižní Moravu

Poznávací zájezd Klubu důchodců Paskov na Velehrad, Větrný mlýn a do Luhačovic.

Projekt Slezská brána pod záštitou Severomoravského kraje je poznávání, setkávání, vzdělávání i kultura a obohacení vědomostí seniorů o dané téma. Cesta vede na nejslavnější poutní místo Velehrad, kdy slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj přinesli na Moravu křesťanství, víru a písmo.

Celý prostor na Velehradě je dokonale opravený, prostranství upravené, i samotná Bazilika Minor dostala patřičný kabát. Okolní budovy slouží jako gymnázium, řádové sestry mají svou budovu ke své řeholní povinnosti, i budova pro postižené a nemocné funguje. Samotná bazilika uvnitř také připomíná svou výzdobou klášter v Broumově u Náchoda. Je to skvost vnitřního vybavení se štuky i stropní výmalby pro celé generace. Za hlavním oltářem je sarkofág  s ostatky T. Špidlíka, který působil až do své smrti u papeže v Římě. V podzemí jsou propojeny a zpřístupněny také jednotlivé krypty. Průvodkyně, která nás provázela, podala dokonale podrobný přehled od prvopočátku tohoto poutního místa až do dnešní doby.

Pozvánka pokračovala do obce Jalubí, vetší vesnice blízko Velehradu za Uherským Hradištěm. Přivítal nás pan starosta, který  tuto funkci vykonává už přes 20 let. Důvodem byla návštěva větrného mlýna holandského typu, který tam stával až do roku 1938, kdy byl zbourán. Postavení věrné kopie dle dochované fotografie a nalezení zbytků základů, zajistili občané obce Jalubí svépomocí s příspěvkem státu i Evropské unie. Jde o dokonalou repliku této kamenné památky. Výstižný výklad podal sám starosta obce a srdečně zve další návštěvníky na prohlídku této jedinečné památky, která zviditelní tuto obec širší veřejnosti.

Cestou k domovu byla krátká zastávka na kávu, nebo procházkou po kolonádě v Luhačovicích. Celý tento naprogramovaný projekt měl pod dohledem pan Lysek. Ve večerních hodinách po příjezdu do Paskova jsme se rozcházeli plni dojmů ke svým domovům. Počasí jak malované, co si více můžeme přát.

Za KD Paskov napsal Antonín Jankuj
Anna Zemanová,
Klub důchodců Paskov,
17.10.2018