ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Studující senioři Virt U3V ukončili letní semestr

Článek J. Kubíčka

V pátek 15. června proběhla v kurzu s názvem Vzpomínky na 20. století poslední přednáška na téma Proměny krajiny Ostravsko-karvinského revíru od poloviny 19. století do začátku 21. století. Přednášející byla Monika Mulková z katedry fyzické geografie a geoekologie Přf OU.

Na této přednášce byli senioři seznámeni s proměnami krajiny Ostravsko-karvinského revíru (OKR) v důsledku těžby černého uhlí. Zatímco v ostravské části OKR byla krajina ovlivněna hornickou i průmyslovou činností se zachovanou obytnou funkcí krajiny, v karvinské části OKR vedla těžební činnost k postupné devastaci původní zástavby, infrastruktury a zemědělských ploch. Změny krajiny byly na přednášce demonstrovány na základě analýzy map stabilního katastru z roku 1836 a archivních leteckých snímků z druhé poloviny 40. let 20. století, dále z počátku 70. let a z roku 2009.

Porovnáním map katastru a snímků byla tehdejší krajina byla z více jak dvou třetin pokryta zemědělskými areály, v rámci zemědělských ploch měla převahu orná půda. Významným nárůstem plochy zástavby, výrobních areálů a dopravní infrastruktury dochází k poklesu rozlohy zemědělských areálů. Hornická činnost v krajině se projevovala nárůstem důlních škod na povrchu, nárůstem plochy odvalů (hald) jak hornických, tak hutních, zpravidla pak v blízkosti povrchových staveb dolů vznikaly kalové nádrže.

Haldy se již v minulosti likvidovaly, některé docela zmizely, dnes se na zbývajících provádí rekultivace, upravují se např. pro sportovní využití, v současné době se rozebírá prohořívající Heřmanická halda, probíhá asanace kalové nádrže v Mariánských Horách. Povrchové stavby dolů ostravské části OKR již mají sporadický výskyt a některé našly nové využití, např. Důl Hlubina je součástí národní kulturní památky Dolní oblasti Vítkovic, taktéž areál dolu Michal v Michálkovicích je kulturní památkou, kde se nachází hornické muzeum. Zánikem Žofinské huti a areálu koksovny Karolina v roce 2009 vznikla velká rekultivační plocha, dnes Forum Nová Karolina.

Závěrem je nutné poznamenat, že v roce 1960 těžba uhlí v revíru neustále narůstala a poprvé v historii překročila 20 milionů tun, poté nastává neodvratná stagnace těžby, náklady na ni byly stále vyšší, cena uhlí a poptávka po něm klesala. Do roku 1995 proto dochází k uzavření všech dolů v ostravské části OKR a po tomto roce ke třetí fázi útlumu i ve východní části OKR.

Na registrované členy Univerzitního klubu seniorů Virt U3V při Přf OU čeká ještě v pátek 22.6.2018 přednáška dr. Jiřího Junga na téma Němečtí rytíři na Opavsku, která udělá poslední tečku za letním semestrem akademického ročníku 2017/18.

Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
25.06.2018