ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Studující senioři si vybírali kurzy

Univerzitní klub navštívil zámek Fryštát.

Studující senioři virtuální univerzity třetího věku (VU3V) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, měli možnost si vybrat ze zimního semestru akademického roku 2019/20 z několika následujících kurzů. Také akce univerzitního klubu seniorů (UKS) při PřF OU byly vítané a hojně navštěvované.

V současné době probíhá kurz s názvem Evropské umění 19. století s přednáškami Klasicismus, Romantismus, Realismus, do konce roku to budou ještě přednášky Impresionismus a Symbolismus. Přes padesát seniorů tohoto kurzu hodnotí nejen přednášky, ale i přednášejícího PhDr. Jiřího Junga velice pozitivně.

Další z kurzů s názvem Pod pokličkou počítače, tabletu, mobilu začne začátkem prosince a měl by seznámit posluchače s některými úlohami a problémy, které řeší informatika a IT, přednášejícími budou členové katedry informatiky a počítačů.

Probíhá kurz s názvem ICT pro mírně pokročilé, který navazuje na stejný kurz pro začátečníky, seminář je vedený RNDr. Martinem Žáčkem.

Následuje kurz s názvem Tvorba jednoduchých www stránek, který je určen pokročilejším uživatelům PC a internetu s vedoucím semináře Ing. Pavlem Smolkou.

Skončil již kurz Po stopách ostravské minulosti, jednalo se o kombinaci procházky a přednášky v učebně. Témata jednotlivých pěti setkání byla Vzestupy a pády Moravské Ostravy, Hornické kolonie Slezské Ostravy, Nové Vítkovice Paula Kupelwiesera, Židovská Ostrava a Přívoz Camilla Sitteho.

UKS (univerzitní klub seniorů) měl na podzimní část 2019 v plánu činnosti již proběhlé přednášky Střípky z heraldiky a sfragistitiky aneb Něco málo o erbech a pečetích s PhDr. Hanou Vavříkovou, poté proběhla přednáška příslušníků městské policie Ostrava na téma Bezpečně na internetu - nakupování, falešné zprávy a další.

Ještě tento měsíc proběhne přednáška Mgr. Rosové na téma Kostelíky v Beskydech, obnova kostelíku v Gutech a v prosinci pak budou účastníci semináře v Portugalsku, kam vycestovali v rámci akce ISEV, přednášet svým kolegům o svých zážitcích a představí fotodokumentace. V lednu pak čeká na seniory výroční členská schůze a ihned po ní bude následovat přednáška PhDr. Vavříkové: Božena Němcová.

Poslední uskutečněná akce členů UKS proběhla v úterý 12. listopadu při návštěvě empírového zámku Fryštát v Karviné. Omezený počet pouze 20 seniorů při prohlídce neskrýval nadšení z krásy stylově zařízených místností.

Historie zámku je spjata především s jeho zakladateli, knížecí rodinou těšínských Piastovců a s jeho posledními majiteli, hraběcím rodem Larisch-Mönnichů. Od roku 1997 je zámek po rozsáhlé rekonstrukci přístupný veřejnosti, návštěvníci jsou zasvěceni do života šlechty v minulých stoletích. Jedna z reprezentačních místností slouží ke konání svatebních obřadů, případně příležitostných koncertů komorního charakteru.

Zapsal J. Kubíček

Marie Koběrská,
Univerzitní klub seniorů, z.s.,
18.11.2019