ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Turistický výlet do Píseckých hor

Českobudějovičtí senioři se vydali rozhlédnout se po kraji z rozhledny Jarník.

První náš turistický výlet vedl do Píseckých hor s cílem rozhlédnout se po kraji z rozhledny Jarník, která stojí na vrchu Jarník (606 m n.m.) asi 2 km východně od okresního města Písek a slouží zároveň jako vysílač. Výška železné rozhledny je 59,4 metrů, ale návštěvník se může dostat do maximální výšky vyhlídkové plošiny, která je ve výšce 34,6 metrů. Na rozhlednu vedou dvě schodiště, kdy jedno by mělo sloužit pro výstup a druhé pro sestup. Celkově na vyhlídkovou plošinu vede 182 schodů a jeden betonový sokl, který je u základny rozhledny.

První dubnovou sobotu L.P. 2018 se 34 turistů a turistek SENSEN Klubu Aktiv vydalo na dvanáctikilometrovou procházku do Píseckých hor. Z píseckého vlakového nádraží jsme nejprve prošli městem, kolem Otavy ke Kamennému mostu. Prošli jsme Palackého sady, Žižkovou třídou a za kolejemi začali stoupat lesem až k rozcestí U Vodáka. Po modré značce se jde kolem bývalých rýžovišť zlata na kopec Jarník o nadmořské výšce 609 m. Zastavili jsem se u bývalých rýžoviť zlata, kde  šťastlivec Jaroslav našel ve výsypkách několik zlatinek. Dále jsme pokračovali  po cestě s názvem "Cesta bolestných kamenů", což je jakási novodobá křížová cesta, na níž každý ze čtrnácti kamenů představuje některou lidskou bolest. Došli jsme až k Vyhlídce píseckých lesníků, kde dnes výhled na město zakrývají vzrostlé stromy. K našemu cíli - rozhledně na vrchu Jarník je to odtud už jen půl kilometru. 

Na vyhlídkovou plošinu rozhledny ve výšce necelých 35 metrů vede dvojité točité schodiště. Rozhledna nabízí kruhové výhledy nejen na Písecko, ale i Novohradské hory či Šumavu. My jsme příliš daleko nedohlédli, bylo kouřmo a také čerstvý vítr nás rychle zahnal dolů.

Po krátkém odpočinku a svačince jsme zahájili sestup kolem chaty Živec, na níž letos probíhá rekonstrukce. Do Písku jsme dorazili kolem jedné hodiny, a tak byl před odjezdem vlaku dostatek času na občerstvení ve známé restauraci U Reinerů či procházku městem.

Sobotní procházka rozkvetlou přírodou nám protáhla tělo a pohladila duši. Věřím, že se všichni domů vraceli spokojeni. 

Náš příští turystický výlet povede po stopách mistra Jana Husa. Husova skála je místo nad řekou Blanicí, v těsné blízkosti Husinecké přehrady. Rozcestí červené a žluté značky. Podle tradice tu Jan Hus odpočíval, když touto cestou chodíval do Prachatic do školy. Skála snad připomíná Husův profil.

Jana Roglová
SENSEN Klub Aktiv
www.klubaktiv.cz/turistika
 
František Batysta,
Klub Aktiv, z.s.,
07.04.2019