ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

V mládí jsme museli latinu sekat, teď ji tančíme

V nabídce Centra pohybu v Olomouci, které již několik let vytváří pod vedením Mgr. Lenky Fasnerové prostor pro celou škálu seniorských aktivit zaměřených na regeneraci těla i duše, se objevila lákavá pozvánka na „kurzík“ sólo latiny.

Opravdu „kurzík“ sólo latiny?. Toto zdrobnělé označení nás mělo upozornit, že nepůjde o nějaký dlouhodobý závazek, spíše o novou výzvu, jak si zpestřit seniorské dny spojením melodické hudby s líbivými tanečními kreacemi – a doplnit si tak v průběhu 5 lekcí mezeru v repertoáru tanců našeho mládí, ve kterém názvy jako salsa, cha-cha, či bachata nikdy nezazněly.

     V první hodině jsme byli rozpačití jak ve volbě oblečení, tak ve volbě obutí - od zlatých střevíčků po tenisky, ale především ve volbě strategického tanečního místa (zůstat vzadu v ulitě či být blíž tanečnímu mistrovi, ať to máme z první ruky?).  Díky zrcadlovému sálu, který zviditelnil všechny, a díky rychlému tempu tanců, jsme se již po první lekci sjednotili ve sdílené zkušenosti, že se máme co učit, ale že v pohodlném oblečení a obutí jsou naše kroky jistější. Tu největší jistotu nám ale dodávaly povzbudivé komentáři tanečního mistra Marka Černého a jeho pro nás neuvěřitelná preciznost a ladnost tanečního kreací. Je pravda, že ten jeho estetický zážitek z našich figur tak přitažlivý nebyl, ale to snad ani nepředpokládal.

    Naše setkávání však nebyla jen o tanci. Vytvořila se mezi námi neopakovatelná atmosféra sdílení, často spojená s krůpějemi na čele, ale úsměvem na tváři a humornými komentáři k vlastním latino-kreacím. Hlavně z nás opadl strach vyzkoušet si něco nového a přibyla radost z pocitu, že to ještě zvládneme. Dokonce i tak, že jsme si, jako po každých správných tanečních, vyprosili i prodlouženou v podobě dalších tří lekcí, do které si přinášíme jako bonus znalosti několik krokových variací salsy, a cha-chi.

 Na podzim bude kurz  otevřen znovu. Tak, pokud to máte do Olomouce blízko, zastavte se. V Centru pohybu v Olomouci na Sokolské ulici Vám vedle pohybového vyžití nabídnou k latině  i  dobrou kávu.    

                                                                                                                             Jarmila Tárnyiková

MUDr. Helena Jílková,
Senioři v pohybu,
04.05.2018