ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Virtuální realita pro prachatické seniory.

Zábava, výuka, trénink...

I prachatičtí senioři se díky projektu MPSV a města Prachatice, organizátorům dostanou do virtuální reality, která může být pro ně velkou zábavou, ale i tréninkem.  V SeniorPointu komunitní pracovník pro seniory města a student VŠ Kuba Imbera zpříjemnili seniorům čtvrteční srpnové odpoledne.

Při prvních lekcích jde o vnímání obsahu. První byla procházka ve virtuální zahradě. Seniorka 91 let řekla: „Je to zázrak. Nádhera. Cítím se jako v ráji.“ Pomocí speciálních brýlích se účastník mohl procházet v krásné krajině, kde tu letí motýl, nebo se objeví propast a musíte hledat cestu jinudy, nebo kolem vás běží další postavičky...atd. Jde o zábavu, ale i poučení, zvýšené vnímání, soustředění i absolutní pozornost. Všichni přítomní, za zvýšených bezpečnostních podmínek si brýle vyzkoušeli, a nejednalo se pouze o jednoho človíčka, který si vše vyzkoušel, ale ostatní mohli procházet zahradu s ním a to na plátně a moc se všichni bavili, napovídali, smáli se, radili … a to šlo. Nejde tedy jen o výkon, při různých jiných hrách se může procvičovat i vše kolem vašeho pohybu, paměti a dalších funkcí těla.

„Osobně jsem byla na kurzu Virtuální realita – demence u Andrey Tajanovské, lektorky Asociace poskytovatelů sociálních služeb v ČR v loňském roce v Táboře. S využitím technologie jsme mohli při kurzu vidět svět očima člověka s demencí a na základě vlastního prožitku si uvědomit co asi prožívá člověk s demencí. V rámci projektu Obec přátelská seniorům jsme do něj hned zařadili aktivity a nákup virtuální reality a vše, co k tomu je zapotřebí. Dotaci jsme získali. Dnes víme, jaký obrovský význam má a může mít nejen pro poskytovatel sociálních a zdravotních služeb, pečující, ale i seniory samotné. Vyzkoušet si věci na vlastní kůži má vždy největší význam a hloubku, s kterou pak můžete věci přenášet dál. Velmi nás technika zaujala a nyní se pokoušíme i u nás v Prachaticích věci nacvičovat. Zatím jsme přinesli jednoduchou formu virtuálních her a poté pak třeba i přibydou i výukové programy do zařízení sociální péče. V Týdnu sociálních služeb v Prachaticích 2020 opět nabídneme individuální vyzkoušení virtuální reality, kterou chceme nabídnout na objednání jednotlivcům po celý jeden den s mladým lektorem.“

Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
29.08.2020