ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb

Největší aplaus na kongresu patřil třem mužům - Pirkovi, Klausovi a Žaloudíkovi

Desátý výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb proběhl 11. – 12. října 2018 v Táboře. Byl nejen o zajímavých hostech, prezentacích, galavečeru, oceňování, křtu… Byl zajímavý po všech stránkách.  Znovuzvolený prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb v ČR  Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA, (prezident APSS ČR, EAN, UZS ČR) zahájil společně s moderátorkou Mgr. Bc. Andreou Tajanovskou, DiS.

V hlavním programu vystoupily hejtmanka Jihočeského Ivana Stránská, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví ČR, Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí ČR, Jana Hanzlíková, náměstkyně pro řízení sekce správních činností a soc. politiky MPSV ČR, Marie Bílková, ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu I, MF ČR. Svojí účastí potěšila a kongres ozdobila Taťána Gregor Kuchařová, Miss World 2006, předsedkyně správní rady Nadace Krása pomoci.

Aplaus od devíti set  přítomných účastníků odpoledního workshopu za své vystoupení sklidili pánové Václav Klaus ml., předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR s přednáškou Stav českého školství, prof. Jan Žaloudík, senátor a lékař a prof. Jan Pirk, kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEM.

Druhý kongresový den se nesl v duchu specifických témat, byl rozdělen do sekcí zdravotní, děti a mládež, ekonomicko-provozní, kvalita v sociálních službách, OSPOD, kde se diskutovala témata: Novela zákona o sociálních službách, financování sociálních služeb, Stát a jeho role v nastavení sociální politiky a sociálních služeb, Kvalita je víc než jen papíry, Komunikace s lidmi s demencí, Není vítěze, je jen poraženého – komunikace s rodinou, Příspěvek na péči aneb Kde dávky nepomáhají, Proces podávání léku „per os“ a jeho dokumentace, Křehký senior v sociálních službách, Zvládání neklidného klienta v terminálním stádiu života, Jak „přežít“ péči o klienty sociálních služeb, Streetwork in chat – terénní práce ve virtuálním prostředí, Co je zlobení, co je povaha, a co už muže být duševní onemocnění, Problematika práce s uživateli konopí, Proces certifikace Značky kvality v sociálních službách (pobytové, terénní a ambulantní služby), Certifikace paliativního přístupu, Role OSPOD a provázejících organizací, Příbuzenská pěstounská péče a mnoho dalších témat.
Na slavnostním galavečeru byly předány certifikáty Značky kvality v sociálních službách a také byla udělena Cena APSS ČR za přínos Ladislavu Průšovi. Křtila se kniha Dobrý pěstoun – Náhradní rodinná péče v ČR.

Osobně jsem se zúčastnila Sekce sociální práce se seniory, kde jsme získali mnoho  podnětů do našeho města, přenos dobré praxe od sousedů. Byla zde prezentována kniha Hany Vojtové – Starý strom ne přesadíš, aneb Koncept Smyslové aktivizace v péči o seniory a osoby s onemocněním demencí. Michaela Veselá, která řadu let působila na Prachaticku, přednášela na téma rodiny, prachatická Andrea Tajanovská nabídla téma vzdělávání pro pečujících, poskytovatele i ředitele zařízení a sociálních služeb. Každý z devíti set účastníků kongresu si mohl vybrat. Vše na www.apsscr.cz

Hanka RH+ Rabenhauptová
 
 
 
Hana Rabenhauptová,
Klub SenSen Prachatice,
15.10.2018